2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Első felesége halála után teljesedett ki igazán Rettegett Iván paranoijája 

2024. április 23. 14:20 Edward Collins

Novgorod „megbüntetése”

A fiú kegyetlenség tekintetében felvette a versenyt az apjával, merthogy az uralkodó már fiatal korától kezdve magával vitte gyermekét nem csupán a tanácsülésekre, hanem a kínzásokra, sőt az orgiákra is.

Egy Oderborn nevű krónikás azt állította, olyan nagy volt az összhang köztük, hogy még a szeretőiket is kölcsönadták egymásnak. A trónörökös már 15 évesen aktívan kivette részét a lengyelekkel való szövetkezéssel vádolt kereskedővárosban, Novgorodban rendezett mészárlásból.

Iván és fia az opricsnyikok, valamint 1500 sztrelec élén 1570. január 8-án vonult be a városba, de már az odafelé vezető úton is halomra gyilkoltak mindenkit. A városban pribékjeik élén minden képzeletet felülmúló vérengzést rendeztek: anyákat kínoztak meg gyermekeik előtt, nyelveket, orrokat vágtak le, sokakat kiheréltek, másokat tűzön sütöttek meg. Apa és fia majd minden egyes kivégzéssorozat után jámboran tért be a templomba. Az újabb kutatások 2 ezer és 12 ezer közé teszik a mészárlás áldozatainak számát.

Iván uralkodása utolsó időszakában egymást érték a külpolitikai kudarcok. A krími tatárok 1571-ben Moszkváig nyomultak előre, és felégették a várost, az 1558 óta zajló livóniai háború utolsó szakaszában, 1581 őszén pedig a lengyel seregek törtek be a lengyel király és litván nagyfejedelem, Báthory István vezetésével az országba.

Miközben a Karéliát és Észtországot már meghódító svédek megszerezték a Finn-öböl kulcsát, Narvát, Báthory augusztusban a fősereggel Pszkov erődjét támadta. A bojárok segítséget kértek a vonakodó, menekülésben gondolkodó, megalázó békére hajló cártól, mondván, ő vagy fia, Iván álljon a Pszkov felmentésére küldendő csapatok élére.

Mivel néhány perccel a bojár küldöttség megjelenése előtt a trónörökös hasonló hadműveleteket vázolt fel neki, a cár meggyőződésévé vált, hogy összeesküvést szőnek ellene, amelynek végső célja utódja hatalomra segítése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár