2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elképesztő hajsza folyt a nácik által elrabolt kincsek után

2023. március 21. 14:20 Hajdu T. Tibor

A megkésett elismerés

A műkincsvadászok tevékenysége a háborúval nem ért véget. A szövetségesek által megtalált lopott műkincseket Németország amerikai megszállási zónájában összegyűjtötték.

A gyűjtőpontokban dolgozók több millió műtárgyat azonosítottak és katalogizáltak, ezek között azonban nemcsak festmények és szobrok, hanem színes templomablakok, harangok, vallási kegytárgyak, ékszerek, kéziratok, könyvek, bor- és rovargyűjtemények is helyet kaptak. A gigászi munka 1951-ig húzódott el, ekkorra sikerült a tengernyi kulturális értéket visszajuttatni származási országaikba.

Ezt követően az MKA-kommandó tagjai visszatértek civil állásaikba. A háborúban nyújtott munkásságukat sokáig nem ismerték el, mivel semmilyen alakulathoz nem tartoztak, így hivatalos történetük sem maradhatott fenn: gyakorlatilag a feledés homályába vesztek.

A csapat emblematikus figurája, az egyik alapító, George Stout hadnagy volt az, aki – nem sokkal halála előtt, egy 1978-ban adott interjúban – csupán annyit tartott fontosnak megemlíteni a múltjából, hogy a műkincsvédelmi szolgálathoz sorozták be, és más katonákhoz hasonlóan tette a dolgát.

Példamutató szerénysége okán egy szóval sem említette meg, hogy a Rooseveltnél és Eisenhowernél kijárt MKA megalapítása és tevékenysége nélkül ma sokkal szegényebb lenne a világ. 2007-ben az USA kongresszusa egyhangú szavazáson elismerésben részesítette a 13 nemzet 350 tagját, és megkapták a 2007. évi nemzeti humán tudományi emlékérmet. Ekkor már csak 12 fő élt a legendás műkincsvadászok közül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár