2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elfeledett fotók a balul elsült 1875-ös brit északi-sarki expedícióról

2016. szeptember 22. 16:29

Különleges fényképek mutatják be az 1875-1876-os brit expedíció tagjainak, valamint inuit segítőiknek mindennapjait. A Sir George Nares kapitány vezette csapat két hajóval indult el a szigetországból a földgolyó legészakibb pontja felé, azonban céljuktól mintegy 600 kilométerre vissza kellett fordulniuk, ugyanis a legénység több tagja is skorbutban szenvedett.

A Sir George Nares kapitány vezette HMS Alert és a HMS Discovery (Henry Frederick Stephenson vezetésével) 1875. május 29-én hajózott ki Plymouth kikötőjéből. A brit expedíció volt az első, amely a Grönland és az Ellesmere-sziget (Kanada legészakibb szigete) közti csatornán (ma már a kapitány tiszteletére Nares-szorosnak hívják) keresztülhajóztak a Lincoln-tengerig. Az akkoriban népszerű elmélet szerint ez az út vezetett a minden időben jégmentes  „nyílt sarki tengerig”, amely az Északi-sark körül helyezkedett el.

A britek azonban nem hajózható tengert, hanem kietlen jégpáncélt találtak a helyén. Kutyaszánok segítségével Albert Hastings Markham vezetésével ők jutottak a legészakabbra (83° 20' 26"), amikor is azonban az egyre növekvő elégedetlenség, a hiányos felszerelés és öltözék, valamint a skorbut miatt (a legénység harmada megbetegedett) kénytelen voltak átértékelni helyzetüket. A kapitány – aki minden idők első hajóját kormányozta, amely áthaladt a Szuezi-csatornán – végül úgy döntött, emberei nem élnének túl még egy telet a hidegben, így a hajók 1876 nyarán délnek fordultak.

Az expedícióval tartó Thomas Mitchell és George White fotográfusok sem tétlenkedtek, és képeik segítségével hűen bemutatták a zord körülmények közt élő, Grönland nyugati partszakaszait feltérképező felfedezők mindennapjait. A fotókon látható a jég fogságába került hajó, valamint a kiszabadítására kísérletet tevők csapata, a bundákba bugyolált szakállas férfiak, a jégre épített melléképületek, és egy hatalmas rozmár is, amelyet a húsáért vadásztak le. Érdekesség, hogy ezek a legkorábbi fotók, amelyek az Északi-sarkvidék közelében készültek. Az apró, mindössze hét négyzetcentiméteres üvegnegatívok mindezidáig egy kis dobozban egy cornwalli ház egyik szegletében várták felfedezésüket, most pedig kalapács alá kerülnek.

Eleinte a visszatérő felfedezőket hősként ünnepelték, és még maga Viktória királynő is üdvözlő táviratot küldött számukra, azonban a közvélemény radikálisan megváltozott, amikor néhány héttel később kiderült, hogy az expedíció tagjai közül többen is elhunytak az út során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Brit felfedezők és inuit segítőik a fagypont alatti hőmérsékletbenA legénység lemészárolt egy hatalmas rozmárt a húsáértA sarkon telelő britek melléképületeket húztak fel a jég hátánKutyaszánok a hajó előttSzéthasadt jégszikla az út közepénA brit legénységet hősként fogadták otthonJégtáblák közöttA hajó beragadt a jégtáblák közéA helyi inuit családok nagy segítséget jelentettek a briteknek
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár