2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élete végéig gyötörte bűntudata, elzárkózott a politikai szerepvállalástól Hirohito császár

2022. április 29. 19:20 Múlt-kor

Az amerikaiak sem büntették meg az emberré lett istent

Pár héttel később Hirohito a Japánt megszálló amerikai haderő főparancsnokának, Douglas MacArthurnak kijelentette, hogy őt felakaszthatja, de a népét ne hagyja szenvedni. MacArthurnak és a washingtoni vezetésnek azonban nem állt érdekében a császárt felelősségre vonni és bíróság elé citálni a japán hadsereg által elkövetett bűnökért.

Az amerikaiak tisztában voltak azzal, hogy ha a császárság intézményét eltörlik, a hagyománytisztelő japán társadalomban kitör az anarchia és nem lesz az a megszálló erő, amely a szigetországban újra rendet teremthetne. A háborús veszteségek ellenére a nép kiállt uralkodója mellett, és nem őt tette felelőssé a vesztes háborúért.

A vereségért azonban a császári háznak is fizetnie kellett. Hirohito 1946. január 1-jén mondott rádióbeszédében megtagadta isteni származását, amelyet az új, 1947-es alkotmányban írásban is rögzítettek.

Az 1947-es alaptörvény japán államformáját képviseleti demokratikus monarchiában határozta meg, amelyben a miniszterelnök a végrehajtó hatalom irányításáért felelős kabinet irányítója, a törvényhozó hatalmat pedig az országgyűlés gyakorolja.

Hirohito császár ezután csak protokolláris jellegű feladatokat látott el. Nagy változás volt ez a Meidzsi-korszakhoz képest, ahol Hirohito a hadsereg főparancsnokaként funkcionált, illetve a mindenkori kormány a császárnak volt felelős.

A szumó és a bűntudat

Hirohito a háború után már egyáltalán nem vett részt katonai díszszemléken és nem vett részt a politikában sem. Ha a kötelező teendői megengedték, a császár ideje nagy részét tengerbiológusként laboratóriumában töltötte. Kutatásainak eredményeit 12 könyvben foglalta össze. A fennmaradó idejét pedig családjának és a japán szumó bajnokság figyelemmel kísérésének szentelte. 

A múlt azonban élete végéig gyötörte. Egyik bizalmasa, Kobajasi Sinobu császári kamarás visszaemlékezései szerint 1987. április 7-én ezen szavak hagyták el a császár száját: „a háborús felelősségemről van szó” és „nem látok értelmet a további életre, mert ez csak tovább növelné az esélyeket, hogy halljak és lássak olyan dolgokat, amelyek gyötörnek”.

Az uralkodó még egy évvel tovább szenvedett, mivel földi halandóként már bélműtéten is áteshetett. Súlyos betegsége után Hirohito császár 1989. január 7-én búcsúzott az árnyékvilágtól. Az utókor elsősorban arra emlékszik vissza, hogy az ő uralkodása alatt Japán elképesztő magasságba tört, majd pokoli mélységbe zuhant, hogy azután a második világháború és az atomtámadások okozta sokkból kilábalva ipari nagyhatalomként, a világ egyik legfejlettebb országaként térjen vissza a nemzetközi politikai színtérre. Hirohito császár háborús bűnösségének kérdése a mai napig tabu Japánban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A császár kedvenc fehér lovával, 1935MacArthur tábornok és Hirohito császár 1945. szeptember 27-én

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár