2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy viking vezér vérvonalának útja Anglia trónjáig

2022. november 27. 11:20 Múlt-kor

Trón a tengeren túl

De mindezek között Richárdnak egy családtag támogatására szolgáló egyszerű gesztusa az, ami a legdrámaibb következményekkel járt. Húga, Emma korábban feleségül ment II. Æthelred királyhoz, és amikor Villásszakállú Svend és fia, a leendő Nagy Knut seregei fenyegették Angliát, Richárd befogadta és védelme alá vette a királyi családot.

1013-ban tehát egy fiatal fiú, a későbbi Hitvalló Eduárd érkezett Normandiába, hogy ott II. Richárd, majd fia, Róbert, majd annak fia, Vilmos védelme alatt éljen. Miután 1042-ben végül elnyerte az angol koronát, állítólag tett egy ajánlatot Vilmosnak, aki ezt az angol királyság öröklésére vonatkozó ígéretként értelmezte: ez szolgált neki alapul az 1066-os invázióra.

Hódító Vilmos életét és tetteit ez a cikk nem elegendő bemutatni. Annak idején leghangsúlyosabb jellemzője az volt, hogy már fiatalon megmutatta oroszlánkörmeit, amikor kiharcolta magának apja trónját. Az sem volt véletlen, hogy oly sokan követték, amikor 1066-ban kockázatos vállalkozásra indult a Csatorna túloldalára, és jól mutatja személyiségének lenyűgöző erejét. (Mások talán inkább rémisztőnek mondanák, és vannak, akik szerint még ez is túlontúl udvarias kifejezés lenne.)

Lehetséges, hogy a Vilmos által összeállított flotta, amivel Normandiából Angliába hajózott, a tengerjáró őseitől származó hagyományok folytatásának tekinthető. De ez nem olyasmi volt, ami lényegében „normannak” lenne nevezhető: inkább egy különösen tehetséges hadvezér teljesítménye, aki eddigre már Normandia hercegségének ura volt.

A turisztikai ügynökségeknek nem szükséges Normandia „viking szellemére” apellálnia, hogy meggyőzze az utazókat az odalátogatásról: különleges szépsége mellett a hely történelmi jelentőséget is rejt. A normann identitás a Karoling-ház Frank Birodalmának széthullását követő évszázad hatalmi küzdelmeiben formálódott, egy olyan elit keze által, amely változatos etnikai és társadalmi háttérrel rendelkezett, és magával hordozta múltjának emlékezetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Normann harcos 19. századi ábrázolásaSvédországi rúnakő. A Normandiában megtelepedő északiak nem felejtették el kulturális örökségüket.Hosszúkardú Vilmos életének részletei egy kódexbenHitvalló Eduárd, Anglia királyaNormann harcosok egy szicíliai templom oszlopfőjénA szicíliai Martorana templomot II. Roger normann király admirálisa építtetteHódító Vilmos, Normandia hercege és Anglia királya
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár