Legendás apák és fiúk

„Egy középkori mongol nemesasszonyt ástunk ki a kerti komposztból”

2015. december 3. 16:52

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy a kerti komposztgödréből egy közel ezer éves úri asszony holtteste került elő. Natalia Filina és férje azonban már megteheti: a dél-mongóliai Ulán-Ude lakosai kerti munka közben bukkantak a középkori mongol nemesasszony maradványaira, amely mellett egy igen ritka, kínai bronztükröt is találtak.

Mongol nemesasszony

„Mindig is azt kívántam, hogy elásott kincset fedezzek fel” – mondta a The Siberian Timesnak a 31 éves Natalia Filina, aki a hét elején azzal a szándékkal ment ki a férjével a kertjükbe, hogy eltakarítják a felesleges köveket, és kiássák a komposztgödröt. Hatvan centiméteres mélységben jártak, amikor a kövek között csontokra bukkantak. Első gondolatuk az volt, hogy állatok csontjaival van dolguk, ám később egy lábszárcsontról rájöttek, hogy emberi maradványokról van szó. Azonnal abbahagyták a munkát, és hívták a rendőrséget.

Az emberi csontok mellől egy 9,9 centiméter átmérőjű, mintegy fél centis vastagságú tükör is előkerült. A kiérkező egyenruhások látták, hogy ez nem az ő asztaluk, és hívták a helyi Mongol, Buddhista és Tibeti Intézet munkatársait, akik a helyszínen további sírmellékleteket is találtak.

„A vizsgálatok alapján egy körülbelül 30 éves korában elhunyt, mongoloid nő pihente örök álmát a leendő komposztgödör alatt” – mondta Alekszej Buraev helyi régész. „A csontok alapján már sajnos lehetetlen megállapítani, hogy mi volt halálának oka. Külsérelmi nyomokra nem bukkantunk, így kizárhatjuk, hogy erőszakos cselekedet következtében szállt volna a túlvilágra. A 30 év szép kornak számított abban az időben, ám a hölgy még nem lehetett elég idős, hogy végelgyengülés miatt haljon meg” – tette hozzá a kutató.

Az asszony egy farönkből kifaragott koporsóban feküdt, nyírfakéreggel takarták be. A mellette talált kínai bronztükör az elemzések szerint a 10-13. századból való, ebből tudnak következtetni a kutatók, hogy a temetés is ebben az időszakban zajlott le. A részletesebb vizsgálatokra még heteket kell várni.

A szakértők szerint a tükör Kínából származott, az egyik oldalán két sárkány alakja vehető ki, alattuk pedig egy írás található, amely még megfejtésre vár. A sírmellékletekből világosan kirajzolódik, hogy az asszony előkelő társadalmi rétegből származott, a családja igen tehetős lehetett. „Bronztükrök elég ritkán kerülnek elő régészeti ásatások alkalmával, ugyanis általában egyedülálló alkotások, a készítők egyéni stílusát tükrözik, így értékükből kifolyólag kevés esetben kerülnek a föld alá” – mondta Bilikto Bazarov, az Orosz Tudományos Akadémia kutatója. Hozzátette: a nyírfakéreg és a koporsó maradványainak radiokarbonos elemzése pontosítani fogja, hogy az elhunyt asszony melyik évszázadban élt.

Private Sentinel

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!