2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csúnyán elbántak a Bulgáriában talált gyerek-vámpírral

2014. november 3. 08:55

Összekötözött lábakkal temették el azt a gyermeket, akiről azt gondolták, vámpír lehet, ezért meg kellett akadályozni, hogy kikeljen a sírból. A középkori temetkezést a bulgáriai Rodope-hegységben, a vodeni erődnél folyó ásatások során tárták fel.

A The Sofia Globe angol nyelvű bolgár internetes portál tudósítása szerint összesen három vámpírsírt fedeztek fel a vodeni erődnél, egy olyan falu mellett, amely a római, illetve trák időkig nyúlik vissza.

Ivan Doukov, az Asenovgradi Történeti Múzeum munkatársa elárulta, hogy az egyik vámpírnak tartott gyermek lábait halála után megkötözték, egy másik társáét pedig megcsonkították. Mindkét intézkedés "elővigyázatosságból" történt, és azt a célt szolgálta, hogy megakadályozzák az elhunytakat abban, hogy felkeljenek a sírból. Legutóbb - ahogy arról mi is beszámoltunk - a görög határ mellett, Bulgária déli részén, az ókori trák város, Perperikon területén tártak fel vámpírtemetkezést: az illető mellkasába ekevasat szúrtak.

Mint arra Doukov is rámutatott, a középkor embere nagyon babonás volt. "Úgy gondolták, hogy ha valaki életében rossz ember volt, vagy szokatlan körülmények között halt meg, mint vámpír kikel a sírjából és megtámadja az élőket" - fejtette ki a szakember. Hozzátette: efféle babonák ma is gyakoriak a Bulgária északnyugati részén, illetve a Rodope-hegységben élő falusiak körében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár