2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy mítosz leomlik: Allende náci nézetei

2005. május 30. 11:00

Célpontban: melegek, zsidók, arabok, olaszok

Mielőtt azonban belekezdett volna az olvasásba, hitelesítés végett Farias elküldte a disszertációt a santiagói Allende Alapítványnak. `Visszakaptam egy másolatot, amit azonnal olvasni kezdtem. Azt hittem, én bolondultam meg. A szerző egyik ötlete az volt, hogy a homoszexualitást - amit egyébként bűnnek tekintett - sebészi úton kellene gyógyítani, mégpedig úgy, hogy a hason apró bemetszéseket ejtenek, azokon pedig heredarabkákat juttatnak a gyomorba. Ettől a páciens úgymond meggyógyulna, és heteroszexuális válna belőle`


A sors abszurd fintoraként Allende a forradalmárokat is elítélte, mondván: egészségesnek tűnnek ugyan, de valójában szociopaták. A disszertáció egy olyan elméletet is idéz, mely szerint a spanyolok 300 éves harca Chile gyarmatosításáért azzal a pozitív következménnyel járt, hogy a spanyolok és az őslakosok közül is kipusztultak a gyengék. Így a chilei nép mindkét részről a legjobb tulajdonságokat örökölte.


Az Allende-család - köztük az elnök unokahúga, Isabel Allende - rosszhiszeműséggel vádolja a szerzőt, és állítása szerint a disszertációnak "nincs történeti jelentősége".


Allende - szintén Isabel nevű - parlamenti képviselő lánya szerint a könyv "manipulálja a dokumentumokat, és kiragadja összefüggésükből a dolgokat". Idézett egy történészt is, aki szerint "Salvador Allende 25 évesen fejezte be a disszertációt, és 29 volt, amikor egy hasonló szellemű törvénytervezetet készített. Közéleti szereplése alatt viszont soha többé nem fogalmazott meg hasonló aberrált nézeteket, és soha nem próbálta a gyakorlatban is érvényesíteni őket".


Allende más hívei pedig azzal védekeznek, hogy az efféle, eugenikán alapuló nézetek az 1930-as években széles körben elterjedtek voltak, az elnököt pedig politikai tevékenysége és nem korai írásai alapján kell megítélni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár