2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tengeralattjáró került a Francia Intézet homlokzatára

2005. március 19. 13:02

A budapesti Francia Intézet homlokzatára szombaton kezdték felhelyezni és a Verne Gyula-emlékév kezdete alkalmából hétfőn este leplezik le a Nautilus tengeralattjáró hét méter hosszú mását - közölte az intézet az MTI-vel.

Korábban

Nautilus, a korszakalkotó
Ötven évvel ezelőtt, 1954. január 21-én bocsátották vízre az Egyesült Államokban a világ első nukleáris üzemű tengeralattjáróját, az SSN-571 jelű Nautilust.

Megkeresik az első tengeralattjárót
A tengerészet-történészek és a régészek még ebben a hónapban kihajóznak a tengerre, hogy megpróbálják a lehetetlent: megtalálni az Egyesült Államok első tengeralattjáróját.

Az első amerikai tengeralattjáró
A francia haditengerészet levéltárában bukkantak rá a napokban az Amerikai Egyesült Államok első tengeralattjárójának tervrajzára - adta hírül a Chicago Tribune. A USS Alligatort 1861-ben készítették, de két évvel később elsüllyedt. Roncsait azóta sem sikerült megtalálni.

`Ez a tengeralattjáró, amely Verne Gyula képzeletében született meg a Húszezer hely a tenger alatt című műben, Nedim Hadziahmetovic szobrászművész keze munkája alatt nyerte el igazi formáját` - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A művész által teremtett tengeralattjáró 7 méter hosszú, 3 méter széles, legnagyobb magassága 4 méter, összsúlya körülbelül 700 kilogramm.

 

A készülő Nautilus

Nedim Hadziahmetovic két hónapon keresztül éjjel-nappal, megállás nélkül dolgozott, hogy a műtárgy az évforduló, a francia író, Jules Verne halálának 100. évfordulójára összeállított programsorozat megnyitójára elkészüljön. A fantasztikus masina az év végéig díszíti majd az intézet homlokzatát. A Verne-emlékév keretében konferenciákat, filmvetítéseket, felolvasásokat tervez az I. kerületi, Fő utcai intézmény.

 

A tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja, a Magyarországon Verne Gyulaként ismert író művein nemzedékek nőttek fel. Magyarországon is rendkívüli népszerűségre tett szert a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Némo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogoff Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, A tizenötéves kapitány, vagy a Kétévi vakáció című kötete.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár