2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A holokausztról a mai Magyarországon

2004. április 16. 10:00

Fontosabb események a holokauszt emléknapján

`http://www.library.yale.edu`
Egy kép az Auschwitz-albumból
Az idei holokauszt-emléknap legfontosabb eseménye, hogy ezen a napon nyílik meg a nagyközönség előtt az új, Páva utcai Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ, amelynek felépítéséről négy éve az Orbán-kormány döntött, és alapkövét Medgyessy Péter jelenlegi kormányfő rakta le 2002-ben. Az 1,7 milliárdos beruházással épült intézmény Jeruzsálem, Washington, London és Berlin után a világ ötödik állami holokausztmúzeuma. A Központ a szombat déli megnyitást követően vasárnap estig folyamatosan nyitva lesz.

A nyitó tárlaton "Jákob Lili albuma", más néven az ún. Auschwitz-album százhúsz képe látható. A fotókat két, az SS szolgálatában álló profi fotográfus készítette a haláltáborban 1944. május 26-án a kárpátaljai magyar zsidókról, a szelektálásukról és arról, ahogy a halálra ítélt nők, gyerekek, idősek a gázkamra bejáratánál állnak. A képeket az egyik túlélő, a kárpátaljai Jákob Lili találta meg Auschwitzban a tábor felszabadulása után, s azokon iszonyodva ismerte fel ismerőseit, közvetlen családtagjait, sőt, saját magát is. A később Amerikába kivándorolt nő az album eredetijét a jeruzsálemi Jad Vashem Múzeumnak adományozta. A zsinagóga karzatán Pharrajimos emlékezete címmel a roma holokauszttal foglalkozó installáció látható.

Tegnap, április 15-én nyílt meg a magyar holokausztra emlékező, új kiállítás az egykori auschwitzi koncentrációs tábor területén. A kiállítást Kádár Gábor és Vági Zoltán történészek állították össze, látványtervét Rajk László építész készítette. Az 1947-ben létrehozott auschwitzi emlékmúzeum legutóbbi magyar kiállítása 1979-ben készült, ám évek óta zárva tart. Magyar Bálint oktatási miniszter diákok jelenlétében nyitotta meg az új kiállítást, mely - egyedülálló módon az auschwitzi kiállítások között - megemlékezik a népirtás cigány áldozatairól is.

A Terror Háza Múzeum Magyar Tragédia, 1944 címmel egész éves rendezvénysorozatot tart a magyar holokauszt emlékére. Ennek keretében nyílt meg kedden a Hetedíziglen című kiállítás, mely különösen megrendítő témát dolgoz fel: a gyerekek holokausztját. Az elhurcolt gyermekek alig 6-10 százaléka élte túl az üldözést: a holokausztban 190 000 magyar, és összesen másfélmillió európai gyermeket öltek meg.

A Holokauszt Dokumentációs Központ rangos tudományos konferenciát rendez a hétvégén, melyen külföldi történészek is felszólalnak. A konferencia péntek délelőttől vasárnap délutánig tart, a résztvevők a konferencia záróeseményeként megtekintik a múzeum nyitókiállítását is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár