2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Crick első rajza a DNS-ről

2005. február 17. 13:36

Internetes adatbázisban kutathatók Francis Crick, a DNS egyik felfedezőjének kutatási jegyzetei, köztük a tudós első rajza a kettős spirálról.

Francis Crick és első vázlata
a DNS szerkezetéről (1953 körül)
Az A4-es papírlapra ceruzával felskiccelt vázlat volt a tudós az első konkrét elképzelése a DNS-molekula szerkezetéről. A tavaly júliusban elhunyt Crick Cambridge-i évei alatt, James Watsonnal együtt jött rá a molekula alakjára 1953-ban. Crick a felfedezés mámoros éjszakáján állítólag betért egy közeli kocsmába, majd közölte a meglepődött törzsvendégekkel: Dr. Watsonnal együtt "megtalálta az élet titkát". A felfedezés, melyért a páros 1962-ben elnyerte az orvosi Nobel-díjat, valóban mérföldkőnek bizonyult az élettudományok terén.


A vázlat egy nagyszabású projekt keretében került az internetre: az amerikai Országos Orvostudományi Könyvtár (National Library of Medicine) feldolgozta, digitalizálta és bárki számára elérhetővé tette a Nobel-díjas tudós kutatási jegyzeteit. A könyvtár egyelőre 350 dokumentumot - köztük feljegyzéseket és képeket - tett közzé, utóbbiak között található a nevezetes ceruzarajz is. Az 1948-tól az 1980-as évekig keletkezett dokumentumok között vannak az eredeti kutatási jegyzetek, eredmények is.


A nagy-britanniai Wellcome Trust és az amerikai Orvostudományi Könyvtár közösen dolgozik tovább a kb. 11 000 dokumentumot tartalmazó, teljes hagyaték feldolgozásán és digitalizálásán. A projekt egyrészt növelni szeretné a nagyközönség érdeklődését a tudomány iránt, másrészt forrásokat kíván biztosítani a természettudósok és a történészek számára.


Crick 2001-ben hagyta jóvá a digitalizálási projektet, mondván: "A Wellcome Trustnak az információ szabadsgáról vallott elvei vonatkozni fognak az én feljegyzéseimre is. Képtelenség, hogy a világ valamennyi természettudósa és orvostörténésze eljusson az Államokba, az irodámba. De a Wellcome könyvtárában hamarosan bármelyikük korlátlan hozzáférést kaphat a dokumentumokhoz."


A Wellcome Trust és az Örökségvédelmi Lottóalap (Heritage Lottery Fund) 2001-ben vásárolta meg a Crick-dokumentumokat, amikor félő volt, hogy a hagyaték egy amerikai magángyűjtőhöz kerül. Az iratokat azóta a Wellcome Könyvtárban, Londonban őrzik, ahol gondoskodnak állagmegóvásukról és digitalizálásukról.


Helen Wakely, a Wellcome Könytár levéltárosa elmondta: "Crick munkássága új fejezetet nyitott a tudományban. Rendkívül nagy a jelentősége annak, hogy az eredeti dokumentumokat a legszélesebb - tudományos és laikus - nyilvánosság elé tárjuk. Crick kutatásainak alapdokumentumai immár bárki számára elérhetőek, ami - reményeink szerint - újabb és újabb nemzedékeket fog a tudományos kutatásra ösztönözni."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár