2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Petrarca-emlékév - Az olasz elnök Budapesten

2004. április 5. 19:59

Francesco Petrarca születésének 700. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, elindítva a XIV. századi olasz költőnek szentelt emlékévet.

Korábban

Exhumálják Petrarcát
Exhumálják Francesco Petrarcát, korának költőfejedelmét, hogy ezúton is többet tudjanak meg életéről és a reneszánsz kezdeteiről.

Az Európai Unió alapszerződéseiben nem szerepel a közös kulturális tér, mégis egyre egyértelműbb a jelenléte - mondta Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök pénteken Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban, elindítva a XIV. századi olasz költőnek szentelt emlékévet.
A múzeumban Francesco Petrarca születésének 700. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás.
A Petrarca-kiállítás megnyitása előtt Hiller István kulturális miniszter kalauzolta az olasz államfőt a múzeum szintén új, péntektől megtekinthető tárlatán, amelynek címe: A reneszánsz olasz mesterei.

Az ünnepi eseménnyel veszi kezdetét a Petrarcának szentelt emlékév, "amelynek fénye beragyogja majd egész Közép-Európát" - mondta az olasz államfő Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében. Carlo Azeglio Ciampi szavai szerint az európai nemzetek eltérő, de egymáshoz mégis kötődő jellegzetességei teremtették meg a humanista-reneszánsz világtól kezdve egészen a modern korig Európa közös kulturális örökségét. Mint mondta: a Magyarország és Olaszország közötti kapcsolatok jelentősen gazdagíthatják a XXI. század Európáját.

Az olasz államfő a Petrarca-emlékév alkalmából Budapesten rendezett kiállítás kapcsán megjegyezte: a bemutatott remekművek egyike első alkalommal hagyta el a Quirinale-elnöki palotát; Giovanni Paolo Panini festménye a Monte Cavallo teret ábrázolja. Az olasz államfő és Mádl Ferenc közösen tekintette meg az alkotást. A festmény kölcsönzése nemcsak a Szépművészeti Múzeumnak, hanem egész Magyarországnak szól - mondta az olasz államfő. A Petrarca-emlékév kapcsán azt mondta: az olasz költő korában az európai egység fogalma már mély gyökerekkel rendelkezett a kultúra képviselői körében.

A "szerelem nagy költőjének" és a szonettek atyjának nevezett Francesco Petrarca születésének 700. évfordulója alkalmából Olaszországban kiállításokat rendeznek, tudományos konferenciákat tartanak, megjelentetik egy kéziratának reprodukcióját. Az Arezzóban született költő élete utolsó éveit a Padova közeli Arquában töltötte, 1374-ben hunyt el.

A reneszánsz olasz mesterei című, szintén pénteken megnyílt tárlaton XV-XVI. századi alkotások kaptak helyet, 26 szobor és 34 festmény látható, közöttük Ghiberti Ülő Madonna szobra, Piombo festménye, A Keresztvivő Krisztus, Verocchio: Fájdalmas Krisztus és Leonardo da Vinci: Lovasszobor című alkotása. Carlo Azeglio Ciampi és Mádl Ferenc az eseményt követően megtekintette a múzeumnál leparkolt trolibuszt, amelyet az Ansaldo és a Transelektro vállalat közösen fejlesztett ki.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár