2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi botrányok, érdekességek, rejtélyek 2004-ben

2004. december 28. 12:06

Erotika minden mennyiségben, avagy a náci pornófilmek csereértéke

A megújult Múlt-kor idén indult és egy csapásra igen népszerűvé vált EROTIKA-ROVATA valósággal dúskált a zaftos, pikáns vagy mulatságos, szexualitással kapcsolatos történetekben. Kezdődött mindjárt azzal a hírrel, mely szerint egy köztiszteletben álló francia család padlásán filmtörténeti jelentőségű, századfordulós pornófilmeket találtak. Ha végignézzük a férfiak, nők, kutyák és apácák részvételével készült, hármasban-négyesben zajló archív jeleneteket, rá kell döbbennünk: a mai szexfilmekben úgyszólván semmi új sincs nagyszüleink mozijához képest.


A jeleneteket végignézve
meglepetéssel látjuk: a mai
pornófilmek semmi újat sem
tartalmaznak a régiekhez képest.
Mindig érdekes, ha valamelyik történelmi szereplő szeretője felbukkan az ismeretlenség homályából. Idén februárban Adolf Hitler walesi szeretőjéről írtunk: a Führer kis híján feleségül is vette a hozzá mindvégig hű Winifred Williamst, Richard Wagner zeneszerző menyét. Áprilisban pedig épp egy olyan ember szerelmi ügyeibe ártottuk bele magunkat, aki Hitler miatt volt kénytelen menekülni: Albert Einstein utolsó szerelme, mint kiderült, egy csodaszép prágai könyvtáros, Johanna Fantova volt, akivel a tudós még a húszas években, Németországban ismerkedett meg.


És ha már a nácizmusnál és a pornófilmeknél tartunk, ki ne hagyjuk azt a botránykönyvet, melyet egy fiatal német író idén jelentetett meg. A Harmadik Birodalom pornófilm-gyártásáról írt, fikciós regény alaptémája valós, s a mű komoly levéltári kutatáson és számos interjú anyagán nyugszik. A visszaemlékezők még arról is beszámoltak, hogy a nácik - akik hivatalosan tiltották a dekadens erotika minden formáját - saját gyártású pornófilmjeikkel üzleteltek észak-afrikai hadjáratuk során.


Az erotika kultúrtörténetének számos olvasónk fantáziáját megmozgató felfedezése volt az idén, hogy a meztelen keblek divatja egykor a felsőbb osztályok hölgyeinek privilégiuma volt. A 17. századi angol (valamint francia és holland) úriasszonyok, ha tiszta erkölcsűnek kívántak mutatkozni, olyan ruhát öltöttek, mely teljesen fedetlenül hagyta keblüket. A mezítelen női mell ugyanis ebben az időben nem a bujaság, hanem épp ellenkezőleg, az erényesség, erkölcsi tisztaság szimbóluma volt.


Erotika idén még a múzeumi híreink között is akadt: egy orosz gyűjtő nem kis büszkeséggel jelentette be, hogy sikerült szert tennie Raszputyin péniszére, mi több, ki is állította azt magángyűjteményében. Peru legtekintélyesebb múzeumai pedig versengenek azokért az explicit mozdulatokat végző, vagy felettébb egyértelmű pozíciókban ábrázolt erotikus szobrokért, melyeket nemrég még elővenni sem mertek a raktárakból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár