2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi botrányok, érdekességek, rejtélyek 2004-ben

2004. december 28. 12:06

Történelem, politika, revizionizmus: eltagadott tömeggyilkosságok

Háborús bűnöket, mint tudjuk tudjuk, napjainkban is tömegével követnek el - pedig az is elég tragikus, hogy a régen elkövetettek felelősei gyakran még ma is adósak a bocsánatkéréssel, sőt, olykor még a tények elismerésével is. Így viselkedik az EU-ba igyekvő török kormány is, mely végső soron tagadja az 1920-as években lezajlott örmény genocídiumot. Németország viszont, mely az összes felelős állam közül lényegében egyetlenként nézett szembe a holokausztban játszott szerepével, idén miniszteri szinten kért bocsánatot a namíbiai népirtásért: 1904 és 1907 között ugyanis 65 000 herero nemzetiségű embert öltek meg a délnyugat-afrikai német gyarmaton, ahol ma Namíbia fekszik.


A szöuli japán követség előtt tartott
demonstráción egy egykori
"kényelmi hölgy" (prostitúcióra
kényszerített rabszolga) megpróbál
áttörni a rendőrkordonon
Elismerés, bocsánat és jóvátétel nélküli történelmi sérelmek terhelik a távol-keleti országok viszonyát is. Idén kétszer is írtunk a japánok második világháború előtti és alatti kínai vérengzéséről és erőszakosságáról. Japánban - nacionalista csoportok követelésére - még az egyik legnépszerűbb mangát is cenzúrázták, mikor az brutálisan őszintén számolt be a császári hadsereg 1937-es nankingi kegyetlenkedéseiről. A szigetország revizionistái tagadják, amit pedig nemzetközi szervezetek is dokumentáltak: hogy a császári hadsereg hetek alatt több százezer emberrel végzett a kínai fővárosban, példátlan brutalitással.


A témára akkor tértünk vissza, amikor a japán legfelsőbb bíróság elutasította a császári hadsereg által szexuális rabszolgaságra kényszerített koreai nők keresetét. Pedig a kutatások szerint legkevesebb 200 000-re becsülhető azoknak a nagyrészt koreai (kisebb részt tajvani, kínai, fülöp-szigeteki és indonéz) nőknek a száma, akiket a délkelet-ázsiát megszálló japán hadsereg bordélyaiban prostitúcióra kényszerítettek a második világháború idején.


Idén a holokauszt-kutatás is hozott újdonságot: hosszabb tanulmányban foglalkoztunk azzal, miért nem bombázták a szövetségesek Auschwitzot, holott légifelvételek és más források alapján már tudtak a haláltábor létezéséről. Hollandiában egy tévéműsor késztette újra nemzeti szembenézésre az embereket: a legnagyobb hollandról szóló szavazásnál döbbent rá a hollandok többsége, hogy Anna Frank nem volt német állampolgár. A posztumusz állampolgárság megadását végül kegyeleti okokból, legfelsőbb politikai szinten utasították el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár