2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ciprusnál keresik Atlantisz nyomait

2004. november 15. 12:08

Egy amerikai kutató azt állítja: megtalálta Atlantisz elveszett civilizációjának nyomait a Ciprus menti vizekben. Robert Sarmast szerint i. e. 9000 körül özönvíz árasztott el egy Ciprus és Szíria közötti földnyelvet, s ez képezte alapját az Atlantiszról szóló történeteknek.

Emberkéz alkotta építmények

`Bizonyosan megtaláltuk Atlantiszt` - jelentette be a független kutató, aki november elejétől dolgozott csapatával Ciprus délkeleti partjaitól 80 kilométerre. A maradványok másfél kilométeres mélységben, Ciprus délkeleti partjaitól 80 kilométerre keletre, Szíria irányában találhatók - állította az amerikai, aki tíz éve kutatja a Platón által leírt elsüllyedt civilizációt a térségben. Sarmast szerint i. e. 9000 évvel ezelőtt kerülhetett víz alá a Ciprus és Szíria közötti földnyelv.


Robert Sarmast
A mélytengeri szonár emberkéz alkotta építményeket jelzett egy tengerfenéki dombháton, köztük egy 3 kilométeres falat, egy falut, és mély árkokat. "Még nem szolgálhatunk kézzelfogható bizonyítékokkal, mert a leleteket még mindig több méternyi üledék lepi, de a bizonyítékok egyértelműek. További kutatásokra van szükség" - állítja Sarmast. A limasszoli sajtótájékoztatón egyelőre csak a tengeralatti domb animációját tudták bemutatni.


Sarmast azt állítja, Platón leírását követve jutott el Ciprusra. A görög filozófus több művében is részletes leírást adott Atlantiszról. A párbeszédes formában megírt beszámolók virágzó civilizációról szólnak, mely időszámításunk előtt másfél évezreddel elsüllyedt. Vasárnapi sajtóértekezletén a kutató azt hangoztatta, hogy az általa tett felfedezések pontosan megfelelnek Platón leírásának.


Sarmast már 2003-as könyvében is azt állította: Ciprus része volt a Platón által leírt Atlantisznak. "Azok, akik kapásból elvetik az eredményeimet, mondhatni nem végezték el a házi feladatot. Atlantisz rejtélyének megfejtéséhez jól kell ismerni az ókori történelmet, a bibliai utalásokat, a sumér kultúrát, és még számos egyéb területet" - hangoztatja Sarmast, aki ugyanakkor elismerte: közvetlen bizonyítékokkal, leletekkel maga sem nem rendelkezik, hiszen a maradványokat több méteres üledék borítja.


A kutatóbázisán rendezett sajtóértekezleten azonban az amerikai azt hangoztatta, hogy számos közvetett bizonyíték támasztja alá elméletét, s mindössze további 250 ezer dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy egy újabb expedíció már cáfolhatatlan leleteket hozzon fel a mélyből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár