2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejtették a 2000 éves szépség titkát

2004. november 10. 11:00

Egy londoni ásatáson nemrég előkerült római-kori arckrém alapanyagainak vizsgálata szerint a római nők körében a hófehér arc számított divatosnak.

Egy Londonban 2003-ban napvilágra került római kori templom ásatásai során olyan i.sz. második századból származó bádogdobozt találtak, mely a mai csúcskozmetikumok vetélytársaként is szerepelhetne fehér színű krémjének hatóanyagával.

A Bristoli Egyetem kémikusa, Richard Evershed egy a Reutersnek adott interjúan "bonyolult kis keverék"-nek nevezte a kozmetikumot, melyet egy hat centiméter átmérőjű, öt centiméter magas jó állapotú római tárolóedényben találtak.

A Nature magazin beszámolója szerint miután a kutatók újraalkották a krém szintetikus változatát s magukon is kipróbálták hatóanyagát, úgy gondolják, hogy eredetileg elegáns római nők használhatták a bőrfehérítő hatású krémet. Véleményük szerint a római időkben a mai trenddel szemben a világos arcszín volt divatos. A krém beható vizsgálatáig csak azt tudták, hogy a világos hatás elérésére a római-korban a nők ólom tartalmú púdert használtak, ám ez a szépítőszer rendszeres használatával őrületet okozott.

 

"Úgy gondoljuk, hogy ez valamiféle alapozó krém lehetett" - tette hozzá Evershed.  A krém körülbelül 40 százaléka bárányból vagy marhából származó zsiradékból áll, ezen felül 40 százaléka keményítő és a maradéka pedig ón-oxid (azaz ónkő) . Az összetevők közül az állati zsír teszi az anyagot krémessé, a keményítő a zsíros érzetet csökkentette, míg az ón-oxid felelős az opálfehér színért. "Annyit tudunk, hogy az ón-oxidból (ónkőből) nem került bele sok, így nem okozott bőrpanaszokat".

 

A Museum of London képviselője, Francis Grew szerint mind a bádogedény, mind pedig a krém különösen jó minőségű. Evershed továbbmegy, szerinte a krém  "nem is igazán különbözik a napjainkban a kozmetikumokban használt hatóanyagok minőségétől."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár