2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra otthon a mosolygó múmia

2004. február 20. 09:00

A fülöp-szigeteki Kabayan városhoz közeli barlangokban száz éve felfedezett múmiákat az 1960-as és 70-es években ellopták, most azonban sikerült őket visszaszerezni. Biztonságuk továbbra sem garantált, hiszen a temetkezésre használt barlangok, melyekbe visszahelyezték őket, nagyon rossz állapotban vannak - közölte az Ananova hírügynökség.

Korábban

Múmiát vegyenek!
A perui éjszakában egyesek sírokban kutatnak elődeik csontjai után, hogy reggelre beinduljon az üzlet - ősi hagyomány ápolói vagy a múmia-kereskedelem legújabbkori áldozatai?
A tökéletes balzsamozás titka
A müncheni Doerner-Institut munkatársai, valamint tübingeni kémikus kutatók szerint az i.e. 1500 körülről, az egyiptomi Deir el-Bahariból származó balzsam cédrusolaj származékot (guajacolt) tartalmaz.
Inka múmiák: egy elveszett birodalom titkai
A spanyol hódítás előtt az inkák egy igen gazdag közössége élt a mai Lima (Peru) területén. Rendkívüli módszert alkalmaztak halottaik mumifikálásához: hatalmas kötegekbe csavarva helyezték őket nyugalomba.

Visszatértek az ellopott múmiák

`http://www.mummytombs.com`
Biztonságuk
továbbra sem garantált
A régészeknek és a helyi hatóságoknak is van okuk örömre: az évtizedekkel ezelőtt ellopott múmiákat visszaszállították eredeti helyükre, a Fülöp-szigetekre, ahol évszázadokkal ezelőtt eltemették őket. A múmiákat eredetileg a Manilától északra fekvő Kabayan városhoz közeli barlangokban fedezték fel a 20. század elején. A holttestek némelyikét már a felfedezést követően ellopták, a sírrablók azonban az 1960-as évektől kezdve váltak egyre gátlástalanabbá.

A tudósok egyelőre vitáznak a múmiák keletkezési korán. A legtöbben azt állítják, hogy a holttesteket 1200 és 1500 között mumifikálták az Ibaloi törzs tagjai. Mások szerint viszont a hagyomány gyökerei i. e. 2000-ig nyúlnak vissza. Annyi bizonyos, hogy a keresztény spanyolok 16. századi hódítása mindörökre véget vetett ennek a törzsi temetkezési szokásnak.

A leletcsoport legnevezetesebb darabja a "nevető múmia", mely hiánytalanul megmaradt, ép fogsoráról kapta a nevét. A múmiákat ugyanazokba a barlangokba szállították vissza, melyekből annak idején ellopták őket, annak ellenére, hogy a rendkívül rossz állapotban lévő barlangokat a nemzetközi műemlék-felügyelet a világ száz legveszélyeztetettebb műemléke között tartja számon.

A Fülöp-szigetek Nemzeti Múzeuma átfogó felmérést készít a múmiákról és az eredetileg azokat rejtő mintegy 50 barlangról. Egyelőre 28 holttestről rendelkeznek adatokkal. A múzeum illetékesei szerint azonban még mintegy 100 múmia lehet a környék több mint 200 barlangjában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár