2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Késik a Watergate-iratok közzététele

2004. november 8. 14:00

A diákok nem is tudnak az iratokról


Bár hatalmas mennyiségű irattömegről van szó, az anyagban vannak fehér foltok. Ezek közé tartozik az informátorok személyazonossága, hiszen Bernstein és Woodward megígérték az interjúalanyoknak: nem fedik fel kilétüket. Ezeket az információkat, mint mondták, `tételenként` fogják a Központtal tudatni, de csak azután, hogy az illetők meghaltak.


Woodward nem volt hajlandó válaszolni arra kérdésre, hogy még mindig kapcsolatban áll-e a "Mély Toroknak" nevezett, a történet felgöngyölítésében kulcsszerepet játszó informátorral - vagy akár a meginterjúvoltak bármelyikével. Azt azonban közölte: nincs tudomása arról, hogy bárki komolyan ellenezné a dokumentumok napvilágra kerülését.


Nixon túl részeg volt
1973 októberében, mikor az arab-izraeli háború kis híján robbanásig hevítette a hidegháborút, Richard Nixon amerikai elnök túl részeg volt, hogy fogadja Edward Heath brit miniszterelnök telefonhívását.
Az Egyetemmel kötött szerződés értelmében Woodward és Bernstein is delegálhatott egy-egy megbízottat az iratok közzétételét felügyelő bizottságba - s mindketten saját feleségüket választották. Abban a valószínűtlen esetben, ha mindkét riporter elhalálozna, feleségük fedné fel az informátorok személyazonosságát azok halála után. "Bennük bízunk a legjobban" - indokolta döntésüket Woodward.


Stephen Reese, zsurnalizmust oktató professzor szerint az iratok rendkívül értékes forrást jelentenek a diákok számára. "Történelmi jelentőségű esetről van szó, melynek hatalmas hatása volt az újságírásra és az amerikai politikára egyaránt" - mondta a professzor a Texan Dailynek.


A Texasi Egyetem diákjai közül viszont rengetegen azt se tudják, hogy az iratok a campuson vannak. "Tök állat, hogy nekünk is van ilyen történelmi cuccunk, és bármelyik diák elolvashatja" - nyilatkozta a Watergate-iratokról Jacob Sloan újságíró-növendék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár