2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy titkos felvételen Hitler beszélget a Szovjetunió elleni háborúról

2004. október 21. 09:33

Egy eddig ismeretlen felvételen a diktátor nem szónokol, hanem egyszerűen csak beszélget.

Hitler és a finn fegyveres erők főparancsnoka

Történelmi ritkaságnak számító felvételt közvetített vasárnap a YLE finn rádió: a több mint 62 éves szalagon Adolf Hitler beszélget a finn fegyveres erők főparancsnokával 1942. június 4-én.

 

Mannerheim és Helsinki felett az ég
A titokban készített 11 perces felvétel akkor készült, amikor Adolf Hitler váratlanul Finnországba érkezett Carl Gustaf Mannerheim tábornagy, a finn hadsereg főparancsnoka 75. születésnapja alkalmából tartott ünnepségre, és megbeszélést folytatott a magas rangú tiszttel egy vasúti kocsiban a finn-szovjet határ közelében. A hangszalagon - Hitler igen ritka hangfelvételeinek egyikén - a náci diktátor a Szovjetunió ellen folytatott háború részleteiről, a német hadsereg előrenyomulásával kapcsolatos elképzelésekről, páncélosok felvonulási terveiről tárgyalt a finn katonai vezetővel.  A II. világháború előtt, az 1939-40-es háborúban Finnország elkeseredett harcot folytatott a Szovjetunióval, amely be akarta kebelezni gyengébb nyugati szomszédját, s így Helsinki nem sokkal később tárt karokkal fogadta a felkínált német szövetséget, abban a reményben, hogy a hitleri Németország segít megvédeni a finn függetlenséget a Szovjetunióval szemben.

 

Mint a YLE producere elmondta, a tárgyalást eredetileg egy speciálisan e célra előkészített kocsiban tartották volna, Hitler és Mannerheim azonban közvetlenül a megbeszélés előtt úgy döntött, hogy a vonat egy másik szalonkocsijában ülnek le beszélgetni. A YLE hangmérnöke és társai, akik a tárgyalást titokban rögzíteni akarták, ezzel nehéz helyzetbe kerültek, hiszen az előzetesen előkészített kocsit ők is "alaposan bekábelezték", amikor azonban Hitler és Mannerheim átment egy másik kocsiba, néhány perc állt csak rendelkezésükre a mikrofonok áthelyezésére.
Szerencsére a meleg nyári napon a kocsi ablakai tárva-nyitva voltak, és a rádiósok egy gyors döntéssel a mikrofont egyszerűen bedobták az ablakon, a kocsiban lévő megbízottjuk pedig elrejtette azt a dekorációként szolgáló nyírfaágak között. A megbeszélésen jelenlévő német tisztek azonban valószínűleg egy idő után észrevettek valamit, mert a felvétel 11 perc után megszakadt. A YLE producere arról nem beszélt, hogy a felvétel miként maradt a rádió birtokában, azaz a németek miért nem semmisítették meg azonnal.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár