2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felidézik az 1849-es szolnoki csatát

2004. január 29. 09:00

Damjanich János szerb származású tábornok életét és katonai pályafutását elemző konferenciát rendeznek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán február 29-én; az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik nevezetes ütközetéről, a győztes szolnoki csatáról pedig hadijátékkal emlékeznek meg március 5-től 7-ig a csata egykori színhelyén - közölte a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma illetékese

Korábban

Élő magyar hadtörténelem
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel közösen idén `Élő magyar hadtörténelem Közép-Európa szívében` címmel öt helyszínen megrendezésre kerülő rendezvénysorozatot indított.
Első világháborús megemlékezés Szolnokon
A szolnoki Katonai Temető I. világháborús parcellájánál tíz nemzet elesett katonáinak emlékére avatnak márványtáblát.

A császáriak...
Udovecz György hagyományőrző referens elmondta: a tervek szerint február 29-én a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szervezésében egész napos tudományos konferencián idézik fel a szolnoki csatát győzelemre vivő Damjanich János tábornok életét és katonai pályafutását. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre azért esett a választás, mert a honvédsereg 1849-ben Cibakházánál kelt át a Tiszán, és a település környékén egy kisebb csatában le is győzte az osztrákokat.

Az 1849. március 5-i szolnoki csatára emlékező többnapos rendezvénysorozatot a Szolnoki Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány szervezi. Ez lesz a nyitánya a Honvédelmi Minisztérium "Élő hadtörténelem Közép-Európa szívében" című országos programsorozatának.

...és a lázadók
A szolnoki önkormányzat támogatásával megvalósuló látványos hadijáték tervezett helyszíne a város határában épült hipermarket parkolója, ahol korhű öltözékbe bújt hazai és külföldi hagyományőrzők gyalogos és lovas katonákként, kardcsörgés és lövegek hangja közepette elevenítik fel a magyar és az osztrák sereg összecsapását.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár