2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mindannyiunk közös őse 3500 évvel ezelőtt élhetett Kelet-Ázsiában

2004. október 11. 12:16

Kutatók szerint a világon élő hatmilliárd ember közös őse i.e. 1415 körül élhetett Kelet-Ázsiában. Bár a dátum elég közelinek tűnik, a felfedezés nem okoz igazi meglepetést.

Bárki, aki megpróbált már családfát készíteni, szembesülhetett azzal, hogy a közvetlen őseinek száma 20-30 évente megduplázódott. A Massachusetts Institue of Technology munkatársai speciális számítógépes modellezés során a vándorlás becslésével próbálták a történelemben visszakövetni a leggyakoribb közös őst.


Eredményeik szerint, az ŐS kelet-ázsiai lakhelye tette lehetővé, hogy leszármazottai elvándorlojanak Európába, Ázsiába, a Csendes óceáni szigetekre és Amerikába is. Ha viszont még egy pár ezer évet visszamentek az időben, a kutatók találtak olyan időpontot, mikor az emberiség nagyobbik fele a ma élők ősét adja, míg a többi akkor élőnek nincs ma is élő leszármazottja. Ez az időpont a Nature-ben olvasható eredmények szerint i.e.5353-ban volt.


Amint a Dr. Steve Olson által vezetett kutatók hangsúlyozták, ez csak becsült dátum. `Mindazonáltal a kutatásaink azt sugallják, hogy a ma élő lakosságnak vannak olyan közös ősei, akik nem is éltek oly rég - talán az elmúlt pár ezer évben. Nem számít milyen nyelven beszélünk, vagy milyen a bőrünk színe, mindannyiunk közös ősei rizst termesztettek a Jangce partján, lovat háziasítottak Ukrajna sztyeppéin, észak-és dél-Amerika erdeiben vadásztak és felépítették a Keopsz piramist.`


Bár a kutató szerint néhány embercsoport élhetett évszázadokig a világtól elzártan, a ma élő emberek közül már senki sincs, akit ne érintett volna valamilyen formában a vándorlás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár