2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anna Frank nem kaphat holland állampolgárságot

2004. október 5. 14:31

Holland parlamenti képviselők a hét végén szót emeltek azért, hogy Anna Frank posztumusz állampolgárságot kapjon, egy televíziós hírből ugyanis kiderült, hogy a holokausztban megölt tinédzserlány nem volt holland állampolgár.

A KRO televízió nemrég saját nézőit szavaztatta meg arról, hogy szerintük ki a holland történelem legnagyobb alakja. Az első 202 történelmi személy között volt Anna Frank is, aki az általános vélekedéssel ellentétben sohasem volt holland állampolgár. A tévé bizottsága azonban a náci haláltáborban 1945-ben meghalt zsidó kislány nevét a jelöltek között hagyta, mivel véleményük szerint Anna Frank `sokat tett a holland népért`.


A hír élénk társadalmi vitát váltott ki, s a holland parlament alsóházában képviselők javaslatban indítványozták, hogy Anna Frank számára posztumusz állampolgárságot adományozzanak. Rita Verdonk bevándorlási és integrációs miniszter azonban jelezte: erre a hatályos jogszabályok alapján nincs lehetőség.


A vitába bekapcsolódó történészek egy része - és maguk az Anna Frank-hagyaték kezelői is - arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az állampolgársági gesztus nem változtatná meg Anna történelmi jelentőségét, ugyanakkor társadalmi vihart kavarhatna, mivel családok, leszármazottak tízezrei formálhatnának hasonló igényt e jogra a nácik elöl egykor holland földre menekült felmenőik nevében.


Anna Frank 1929-ben született Németországban, szüleivel 1933-ban menekült el a náci rezsim elől Hollandiába. A Frank-család hontalanná vált, miután a náci kormány megfosztotta állampolgárságától minden német zsidót, aki elhagyta Németországot.


Hollandia német megszállása után a Frank-család 25 hónapon keresztül rejtőzködött amszterdani házuk hátsó traktusában, a bujkálásról, megpróbáltatásairól, szomorú és vidám mindennapjairól a serdülő kislány naplót írt. A családot ismeretlenek feljelentették, Anna 1945-ben a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborban vesztette életét.


A holland televízió a jövő héten jelenti be, mely személyek kerültek be a legfontosabb 10 holland személyiség közé. David Barnouw történész megjegyezte: egy tévés szavazás miatt nem szabadna törvénymódosítást végrehajtani, ráadásul az első 202 híres ember között nemcsak Frank volt az egyetlen nem holland: bizony, Orániai Vilmos is német volt.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár