2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci bűnökkel vádolnak Münchenben egy 86 éves szlovák férfit

2004. szeptember 15. 11:01

Müncheni bíróság előtt felel három második világháborús tömeggyilkosság megszervezéséért egy nyolcvanhét éves szlovák férfi.

Niznansky: "Nem náci felfogásból"
A vád szerint Ladislav Niznansky az Edelweiss (havasi gyopár) náci hadosztály szlovákiai egységének parancsnokaként 1945 januárban és februárban a megszállt Csehszlovákiában 164 szlovák ellenállót és 18 zsidót gyilkoltatott meg - olvasható az ügyről a Süddeutsche Zeitung összeállítása.

 

A férfit 1962-ben távollétében már halálra elítélték Csehszlovákiában. A német ügyészség még 2001-ben kezdett nyomozni utána a szlovák hatóságok kérésére, majd 2004 elején Münchenben őrizetbe helyezte.

 

A 86 éves szlovák származású, német állampolgárságú férfi tagadja a vádakat. Vallomása szerint hivatásos katonaként a náciellenes szlovák nemzeti felkelés előkészítésében vett részt. A felkelés bukása után választás elé állították: vagy a partizánok ellen fordul, vagy koncentrációs táborba küldik.

 

A második világháború végén partizánok segítésével gyanúsított két csehszlovák falu, Ostry Grun és Klak még életben maradt lakosainak kivégzése közben a vád szerint Niznansky géppisztollyal végzett húsz emberrel.

 

A háború után Münchenben letelepedő Niznansky a Szabad Európa Rádió munkatársaként tevékenykedett. A prágai belügyminisztérium információi szerint kettős ügynök volt: a felelősségre vonás elől a csehszlovák állambiztonsági hatóság szolgálatába álló Niznansky idővel megkereste az amerikai katonai elhárítást is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár