2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Minden idők legnagyobb fogása

2003. december 3. 09:40

Mélytengeri hajóroncskutatók arany és ezüstérméket találtak egy 1865-ben elsüllyedt hajótestben

Korábban

250 éves gálya, Notre Dame de Deliverance
A 2 és fél milliárd font értékű kincset tartalmazó hajó roncsaira Florida partjainál bukkantak a kincsvadászok, de Spanyolország is magáénak szeretné tudni
Időzített ökológiai bombák
A hullámsírba küldött hajók közül az elrozsdásodott olajszállító tartályhajók jelentik a legnagyobb veszélyt a környezetre
Ókori hajók Pisaban
A ferde toronytól pár száz méterre található ókori kikötő (Portus Pisarum) közel húsz hajóroncsot őriz
Kínai repeszgránátok Japán ellen
Japán víz alatt kutató régészei bizonyítékokat találtak a 13. századi Kublai Kán által megindított tengeri invázióra
Beszélő hajóroncs
A Langstone mellett tavasszal fellelt hajóroncs valamikor az 5. és a 7. század között süllyedhetett el

Kincseshajó a mélységben

Lottóötösnek sem utolsó felfedezést tett egy roncskutató társaság: egy, az Atlanti-óceánon 1865-ben elsüllyedt gőzhajó gyomrában több kilónyi arany és ezüstérmét, valamint más értékes leleteket találtak.

A büszke "Republic" névre hallgató lapátkerekes gőzös mintegy 160 kilométerre Savanah kikötőjétől orkánba keveredett és elsüllyedt. A legénységet és az utasok többségét megmentették ugyan, de néhány mentőcsónak elveszett a viharban.

A "Republic" rakományának legértékesebb része az a korabeli értékben hétszázötvenezer dollárnyi arany és ezüstérme volt, amit a hajó a megszállt Dél újjáépítéséhez szállított New Orleans felé.

Az érmék többsége arany tíz, és húsz dollárosokból tevődik össze, az ezüst érmék pedig a híres Liberty fél dollárosok. A teljes kincs értéke mai áron meghaladja a százhúszmillió dollárt, de egyes vélemények szerint az összértéke elérheti a száznyolcvanmillió dollárt is.

A hajót augusztusban fedezte fel az Odyssey Marine Exploration csapata. A floridai Tampában székelő cég a világ egyik legjobban felszerelt, és legtapasztaltabb csapatával eddig mintegy 750 érmét hozott fel a tenger alól, de történelmi dokumentumok alapján még mintegy 25-30 ezer darab érme lehet a tenger alatt.

A roncs 1700 láb mélységben nyugszik és rendkívül jó állapotban maradt fenn. A hajótest, a lapátkerék javarésze épségben maradt, és mivel a hajó nem futott zátonyra és a kazánjai sem robbantak fel a jelek szerint a süllyedéskor, a rakodótér és a kabinok sorozata is viszonylag épségben maradt, éppúgy, mint az értékes rakomány nagy része. A rakományt a polgárháborúban győztes északi államok küldték a legyőzött déli államoknak, hogy újjáépíthessék lerombolt gazdaságukat.

Greg Steem, a kutatás egyik vezetője így nyilatkozott a leletről a National Geographic magazinnak: " Bárhová nézünk, a leletek nagy része csodálatos épségben maradt! Még a cipők és iskolai felszerelések is! Óvatosan bánunk minden egyes lelettel, pontos helyszínrajzot készítünk, hogy a legkisebb apróság se menjen veszendőbe. Olyan, mintha egy időgép segítségével bepillanthatnánk a múltba, méghozzá az amerikai történelem egyik rendkívül zavaros és turbulens korszakába, a polgárháború utáni időszakba."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár