2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ausztráliából jöhettek az első amerikaiak

2004. szeptember 10. 10:06

Korábban


Egy kihalt nép 3000 éves holttesteit tanulmányozzák ausztrál régészek

A 3000 évvel ezelőtt a Csendes-óceáni térség legrégebbi temetőjében eltemetett fej nélküli holttestek segíthetnek többet megtudni a csendes-óceáni kultúrákról, Vanuatu, Fuji, Polinézia őslakosairól és első, mára kihalt lakóiról.

Sértetlen marad az ausztrál őslakosok temetője

Megegyezés született a régészek és egy építtető között az Ausztráliai Yorke félszigeten: ahol biztosan temető volt, ott nem épül ház.

Egy elfelejtett nép emlékei

Bennszülöttek kezétől származó, 11 ezer éves barlangrajzokat találtak Tasmánia szigetén - adták hírül pénteken az ausztráliai őslakosok szövetségének képviselői.

Rejtélyes, hosszúkás fejű nép

A kutatók találtak egy kiváló állapotban fennmaradt, hosszúkás alakú női koponyát, melynek korát C-14 vizsgálattal 12700 évesre becsülik. Ezzel szemben az eddig talált legrégebbi őslakos-maradvány kora 9000 éves.


"Meg fogjuk vizsgálni a koponyában megőrződött DNS-t. Ha a feltevésünk beigazolódik, a hír bombaként fog robbanni" - lelkesedett Gonzalez, aki az összes teszt elvégzéséig és ellenőrzéséig nem kívánja feltárni a várhatóan nagy vihart kiváltó elmélet részleteit.


Gonzalez szerint a spanyol misszionáriusoktól is ránk maradtak egy elszigetelt, különös népről szóló történetek. A kaliforniai Baja közelében élt egy különös, hosszúkás fejű nép, melynek testfelépítése és kultúrája gyökeresen különbözött az akkori amerikai népek alkatától és szokásaitól. "A rejtélyes kultúra utolsó képviselőit részben a spanyol hódítók gyilkolták le, részben a járványok vitték el" - mondta Gonzalez.


A kutatást - tíz másik projekttel együtt - a Britain's Natural Environment Research Council finanszírozza. Valamennyi kutatásnak az a célja, hogy a táplálkozás és a környezeti változások tanulmányozásával antropológiai szempontból újraírja az emberi nem történetét. "Azt akarjuk, hogy a lapok főcímben kürtöljék szét a koponyák történetét" - mondta Clive Gamble, a southamptoni egyetem professzora. "A DNS-vizsgálatok valósággal újrarajzolják a világról szóló ismereteinket, és megmutathatják, hogyan népesítettük be a Földet."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár