2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyelországban lemond a kormány

2004. szeptember 6. 02:41

A Zbignyev Messner miniszterelnök vezette lengyel kormány egységesen lemondott. Visszalépésük a lengyelországi gazdasági reform eredményeit vizsgáló rendkívüli bizottság jelentésének eredménye. Szeptember 27-én, Mieczyslav Rakowskyt nevezték ki miniszterelnöknek.
Az augusztus vége óta dolgozó rendkívüli bizottság megállapította, hogy a gazdasági reform második fázisában megnőtt a szakadék az igények és az elért eredmény között. Különösképpen azok a felhatalmazások maradtak "minden érezhető" eredmény nélkül, amelyekkel májusban ruházták fel a kormányt, a reform megvalósítása céljából. A bizottság véleménye szerint a kormány "nagymértékben elveszítette a lakosság bizalmát".
Az 1985 óta hivatalban lévő miniszterelnök, Messner a jelentés parlamenti vitája során beismerte, hogy a legújabb sztrájkhullámok a teljes mértékben feltárták a gazdasági válság súlyosságát. Véleménye szerint egy eljövendő kormánynak a lakosság "előlegezett bizalmat" kell élveznie. A parlamenti vita során megszólalt kritikus hangok rosszallották, hogy a kormány a lengyel történelemben először mondott le egy kormány a parlamenti formáknak megfelelően. A lengyel parlament szeptember 27-én Mieczyslav Rakowskyt választotta meg miniszterelnöknek. Eközben Wojcieh Jaruzelsky állam- és pártvezető az átfogó reformok szükségességét hangsúlyozta. A közvéleménykutató intézet felmérése szerint a lengyel munkások 52 százaléka akarja, hogy a "Szolidaritás"-t ismét törvényesítsék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár