2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kína gyászolja vezérét, Mao Ce-tungot

2004. szeptember 6. 02:29

Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság államalapítója és a kommunista párt elnöke halott. A népköztársaság gyászolja `nagy kormányosát` és `öreg buddháját`, aki 85 éves korában, alig néhány hónappal régi harcostársának, Csou En-lajnak a halála után Pekingben meghal.
Mao 1893-ban Hunan tartományban, Saosanban született gazdag paraszt fiaként, az iskola és a tanítóképző elvégzése után 1918-1919-ben könyvtárosként dolgozott Pekingben, s ott került kapcsolatba a marxista eszmerendszerrel. 1921-ben, Sanghajban a kínai KP egyik alapítója. A következő években Mao síkraszállt azért, hogy a kommunisták és a Kuomintang egységfrontban harcoljanak a kínai egységért a militarista erők ellen. A Csang Kajsek-féle Kuomintanggal 1927-ben bekövetkezett szak0ts után Hunanban Mao vezetésével parasztfelkelés tört ki, de ez kudarccal végződött. A dél-kínai kommunista partizán- és tanácsmozgalom vezetőjeként szervezte 1934-1935-ben a "hosszú menetelést" Senhszi északi tartományba, ahol aztán kommunista hatalmi centrumot épített ki. A polgárháborúban a Kuomintang fölött aratott győzelem után Mao lesz az 1949-ben (december) újonnan alapított Kínai Népköztársaság vezető embere.
Mao, aki értett a tömegek (parasztok, diákok, értelmiségiek) lelkesítéséhez, szocializálást hajtott végre, kollektivizálta a mezőgazdaságot, majd az 1965-ben kezdődő "kulturális forradalommal" (1965. V. 16.) irtózatos terrorral igyekezett életidegen szocializmus-elképzelését a társadalomra kényszeríteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár