2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedező volt a `Hét tenger ördöge`

2003. november 11. 09:55

Drake és az Átjáró története

Francis Drake

Francis Drake 1540-43 között született Crowndale-ben, Plymouth közelében, szegény család fiaként. Hajósinasként, majd matrózként szolgált, majd unokabátya, John Hawkins oldalán, az angol rabszolgakereskedőkkel hajózik Guineába. (Afrika)

Nagy útjára 1577 december 13-án indult el, öt hajóval. Megkerülte a Hoorn-fokot, majd végigfosztogatta a védtelen chilei spanyol kolóniákat. A hosszú út végére a vállalkozás nyeresége a befektetett összeghez képest négyszáz(400) százalékos volt. Francis Drake egyben arra is vállalkozott, hogy felderíti a spanyol kincsszállító hajórajnak, az ún. ezüstflottának az útvonalát, és megszerzi a hajók arany-ezüst rakományát. Drake királyi szabadalomlevelet is kapott, melyben I. Erzsébet felhatalmazta, hogy bárhol az óceánon megtámadhasson ellenséges hajókat. Az engedély fejében a hadizsákmány jókora része a királynő kincstárát illette.

A megállapodás úgy szólt, hogy Drake kapitány a spanyol kincseshajókat pusztán azért fogja megtámadni, mert feltételezi, hogy éppen háború van. Ha a turpisság kiderül, a madridi angol követ majd bocsánatot kér és angol hidegvérrel szemléli a spanyol miniszterek dührohamait.

Drake flottájából egyedül a Golden Hind tért vissza, azonban a hajó ezüstrudakkal, fűszerekkel és selyemmel volt megrakva. A sikeres hajóút után Erzsébet királynő lovagi rangra emelte kapitányát. Drake később harcolt az Armada ellen, majd sikertelen támadásokat indított Panama, Puerto Rico, és Cartagena városok ellen.



II. Fülöp spanyol király
Az északnyugati átjáró kutatásának története

"Az Északnyugati Átjáró, miként az minden szabad nép képzeletében él, nem más, mint egy szűk, rejtett, nehezen fellelhető ösvény, mely a titokzatos Kelet felé vezet. De tágabb értelemben ez az ösvény a hírnév és dicsőség, a kincsek és kalandok regényes útja. Hány ember él köztünk, aki szüntelenül a saját Északnyugati Átjáróját keresi, és feláldozza egészségét, minden erejét, sőt egész életét ebben a keresésben. És ki merné állítani, hogy az ilyen álomkergetők meddő, de reménysugaras törekvése kevesebb boldogságot rejt magában, mint az okosabbak és józanabbak élete, azoké, akik otthon ülnek, a biztonságban ásítoznak és soha nem kockáztatnak semmit. Kinevetik azokat, akik a legendás átjárót keresik, a kivezető utat a mindennapos élet szürkeségéből. Kinevetik Őket, de mosolyuk mintha savanyú lenne...."

Idézet: Kenneth Roberts: Északnyugati Átjáró című regényéből



A spanyol Armada
Az angolok, akik szintén részesülni akartak az Indiák mesés kincseiben, de az Atlanti-oceán déli részeiben nem mertek a spanyolokkal és portugálokkal szembeszállni, északon keresték az India felé vezető utat. 1517-ben, VIII. Henrik rendeletére Cabot tett kísérletet arra, hogy Amerikát északról kerülje meg. Ekkor fedezte föl a Hudson-szorost.

Az északnyugati átjárót Amerika északi végénél Cabot után még Frobisher 1576-78, Davis és Briton 1585, Hudson 1609-10, Button és Ingram 1612, Bylot és Baffin 1615, Fox és James 1631, keresték. Miután a spanyoloktól való félelem megszűnt, nem volt többé sürgős az északnyugati és északkeleti útjáró keresése.

Nem is történtek sokáig nevezetesebb fölfedezések, habár az angol parlament még 1743-ban is 20 000 font sterlinget tőzött ki jutalmul az északnyugati átjáró fölfedezésére. Csak a cethalászok és a dánok által szaporodtak némileg ismereteink és a dánok kutatásai által, akik közül Egede hittérítő telepedett le először Grönlandban 1721-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár