2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dél-amerikai zenészek is fellépnek az erdélyi Méra Világzenei Csűrfesztiválon

2024. július 30. 13:20 MTI

Csütörtökön kezdődik a kalotaszegi népi kultúrát és hagyományokat népszerűsítő Méra Világzenei Csűrfesztivál, amelyen indiai és dél-amerikai zenészek is fellépnek – közölték hétfőn az MTI-vel a szervezők.

Méra
Méra Világzenei Csűrfesztivál (Forrás: Facebook / Méra Világzenei Csűrfesztivál)

A Kolozsvártól 15 kilométerre található kalotaszegi faluban tartott Méra Világzenei Csűrfesztivál célja a kalotaszegi népi kultúra és hagyományok éltetése és átörökítése a következő generációknak.

További cél, hogy miközben „becsempészik a világot” Kalotaszeg évszázados portáira, a népművészetéről híres erdélyi kistérséget is megismertessék a nagyvilággal.

A kis méretű fesztivál Méra egyik portáján, a Szarka-telken zajlik, a világ számos pontjáról érkezett fellépők színpaddá átalakított kőcsűrben lépnek fel. A szervezők szándéka családias hangulatot és minőségi zenei élményt nyújtani a résztvevőknek. A fesztiválon kalotaszegi népdal- és néptáncoktatás zajlik, míg esténként kalotaszegi adatközlők, hagyományőrzők részvételével táncházat tartanak.

A rendezvény pénteki napja a kalotaszegi népművészet jegyében telik, este a Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg című eladását mutatja be. Napközben Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője és Varga Zoltán László táncművész, a fesztivál főszervezője beszélget Kalotaszegnek a táncházmozgalomban betöltött szerepéről.

Délután Kása Béla kalotaszegi fotóból nyílik kiállítás, este Paár Julcsi és az erdélyi Heveder zenekar is színpadra lép.

A fesztiválon nagy hangsúlyt kap a világzene is, a csütörtöki nyitónapon a csehországi Der Senster Gob, az indiai Bollywood Masala Orchestra és a Góbé zenekar lép színpadra. Szombaton Corina Sirghi és a Taraful Jean Americanu, a dél-amerikai és magyar zenészekből álló Alacalufe, valamint a Kale Lulugyi lép fel. Vasárnap az olaszországi Ajde Zora, a Tárkány művek és a szerbiai Bojan Krstic Orchestra koncertezik. Csütörtök és szombat éjjel chilei, pénteken és vasárnap kolumbiai dj keveri a zenét.

Napközben helyi termelők termékeiből tartanak kóstolót, tárlatvezetés lesz a Bivalymúzeumban és Tötszegi Tekla néprajzkutató tart előadást a mérai viseletről. A gyerekeket kézművesfoglalkozásokkal várják, lesz mesemondás, több gyerekkoncert, bábjátszótér és közösségi szövés is.

A felnőtteket pálinkakóstolóval, a hagyományos és az erdélyi zsidó konyha, valamint a jemeni, izraeli konyha bemutatójával várják.

További részletek a fesztivál honlapján (www.meraworldmusic.com) találhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár