2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interaktív technikai eszközök is segítik a geszti Tisza-kastély kiállításának megismerését

2024. július 26. 15:56

Megnyitotta kapuit a Tiszák egykori geszti otthona, benne a család történetét és mindennapi életét hitelesen bemutató állandó kiállítás. A rekonstrukciónak köszönhetően teljesen megújult a kastélykert és park is, amelyek határán fölépült a meghitt atmoszférájú Arany János Vendégház, ami tökéletes szálláshelyet biztosít a több napra érkező látogatóknak, az elvonulásra és elcsendesedésre vágyóknak. A megújult műemlékhelyszín a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hálózatán belül is egyedülálló, komplex turisztikai fejlesztési mintaprojekt, amelyben állandó kiállítás, szálláshely, éttermi szolgáltatások és multifunkciós sportpályák is helyet kapnak.

kastély
Kép forrása: NÖF

A NÖF Nkft. célja, hogy a felújított kastélyokat és várakat bekapcsolja az ország turisztikai vérkeringésébe és az egyes műemlékhelyszíneken folyamatosan frissülő programkínálattal várja a minőségi kultúra iránt fogékony látogatókat.

A geszti Tisza-kastély újjászületett épülete is méltán tart számot az érdeklődésre: a tárlat a múlt számos értékes és érdekes titkát fedi fel Tisza Kálmán, illetve Tisza István korhűen berendezett dolgozószobáján, személyes tárgyain keresztül, amelyek az elmúlt évszázadban sok felejthetetlen pillanatot, majd legalább annyi viszontagságot éltek át.

A kiállítás tartalmát a geszti otthon, az eredeti tárgyak, a régi festmények és fotók varázsán túl, – a klasszikus megoldások mellett – interaktív technikai eszközök is közvetítik. A látottak értelmezését egyebek mellett kosztümös rövidfilmek és hangjátékok is segítik. A műemlékhelyszín felbecsülhetetlen értékű festményekkel is gazdagodott, mint például Barabás Miklós: Tisza Lajos és Tisza Lajosné gróf Teleki Júlia portréi, valamint Ferraris Artúr Történelmi tarokkparti című festménye.

Emellett kiemelt értéket képvisel Joseph Danhauser műve, ifj. Tisza Kálmán biedermeier íróasztala; Strobl Alajos gróf Tisza Kálmánról készített mellszobra, illetve a falkavadászatot ábrázoló szivartartó, amelyen Almássy Denise - gróf Tisza István unokahúga - gravírozott aláírása látható.

A rekonstrukció elsődleges célja az volt, hogy az épületegyüttes legutolsó, eredeti állapota kerüljön helyreállításra. A főépületben az egyes helyiségek visszakapták korabeli funkciójukat, mint például Tisza István dolgozószobája; míg a női szalon kiállítótérré és rendezvényhelyszínné is vált, ahol lehetőség van üzleti találkozók, csapatépítő tréningek, konferenciák és polgári esküvői szertartások megrendezésére is.

A késő barokk stílusú épület terei a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásokat nyújtanak, ilyen a kávézó és a múzeumpedagógiai foglalkoztatótér. A főépület mellett a kastélykert és park is megújult, ahol a dísznövények mellett multifunkciós sportpályák is helyet kaptak. Emellett teljes rekonstrukción esett át a Tiszttartó Ház, az Arany János Emlékház, illetve a Tisza család kriptája is. Új elemként fölépült az Arany János Vendégház, ami lehetővé teszi, hogy az idelátogatók akár több napot is eltöltsenek a Tisza család egykori otthonánál.

A megújult Tisza-kastély a NÖF NKft. hálózatán belül is egyedülálló, komplex turisztikai fejlesztési mintaprojekt, hiszen területén az állandó kiállítás, a múzeumpedagógiai foglalkoztatótér és a kávézó mellett, 29 szobás szálláshellyel, étteremmel, közösségi terekkel, valamint sportpályákkal is várjuk vendégeinket. A fenntarthatóságot szem előtt tartó hasznosítási koncepciónk központi eleme a helyi közösségek minél szélesebb körű bevonása a felújított épület mindennapi életébe, a térségi munkaerő alkalmazása és a helyi kistermelőkkel, szolgáltatókkal való szoros együttműködések kialakítása.” – mondta Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Tisza család leszármazottjai jóvoltából olyan használati tárgyakat is megcsodálhatnak a látogatók, amelyek eredetileg is a kastélyban voltak. Ilyen például Tisza István elefántcsont levélbontója, Barabás Miklós portrék és a márványból készült asztali óra, amelynek a tetején egy turulmadár található. Aki belép ebbe a kastélyba, többé nem felejti el a Tiszákat: Geszt olyan történelmi és nemzeti zarándokhely, ahol nemcsak válaszok születnek, de súlyos kérdések is felmerülhetnek! (x)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A szalon (Kép forrása: NÖF)Tisza István dolgozószobája (Kép forrása: NÖF)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár