2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az aztékok véres mítoszára utalhatnak a koponyafalakban talált női maradványok

2023. február 28. 16:05 Múlt-kor

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei szerint a Tenocstitlanban talált Hueji Tzompantli (Nagy Koponyafal) Vitzilopocstli isten eredetmítoszának részletei miatt áll nagy részben nőktől származó maradványokból.

Koponyafal
Koponyafal ábrázolása a Tovar-kódexben

A Hueji Tzompantli a tenocstitlani Templo Mayor, az egykori azték főtemplom közelében található koponyafal, amelyen hadifoglyok és az isteneknek feláldozott emberek koponyáit helyezték el. Ahuízotl azték király uralkodása alatt (1486–1502), három szakaszban építették fel.

Ahuízotl az Azték Birodalom nyolcadik királya (hueyi tlahtoani) volt. Uralkodása alatt újraépíttette Tenocstitlant és kibővíttette a Templo Mayort. Számos rivális népet meghódított, és egészen a mai Guatemaláig kiterjesztette birodalmának határait.

Egy új tanulmány most azt sugallja, hogy a Nagy Koponyafalban talált nagy mennyiségű női maradvány két azték istenség: Kojolsauki, a Hold istennője és Vitzilopocstli, a Nap és a háború istene közti küzdelem mítoszához köthető.

Raúl Barrera Rodríguez kutatása szerint a Hueji Tzompantli 655 emberi koponyából áll, amiből 60% férfiakhoz, 38% nőkhöz, 2% pedig csecsemőkhöz tartozott.

Az áldozatra kiszemelteket a Templo Mayor, a hatalmas lépcsős piramis csúcsán álló kőre fektették, ahol a papok obszidiánkéssel kimetszették a szívüket.

A szívet, az emberi élet alapvető szimbólumát Vitzilopocstli istennek ajánlották fel, majd elégették, így hitük szerint az áldozat életereje a füsttel Vitzilopocstliig emelkedett, aki ettől új erőre kapott, és tovább árasztotta fényét és melegét az emberekre.

Rodríguez szerint a Templo Mayor déli oldalán álló, Vitzilopocstlinak szentelt oltáron a női áldozatokkal Kojolsauki mítoszbeli történetét jelenítették meg. Amikor Koatlikve földistennő, számos isten anyja csodás módon teherbe esett, Kojolsauki támadásra indult ellene.

Koatlikve ekkor szülte Vitzilopocstlit, aki felnőttként, teljes fegyverzetben született meg és megölte Kojolsaukit, majd lehajította a Coatepec (Kígyó-hegy) oldalán. Ennek rituális megjelenítéseként hajították le aztán az áldozatok testét a Templo Mayor lépcsőin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Templo Mayor közelében feltárt koponyafal (Wikipedia / Juan Carlos Fonseca Mata / CC BY-SA 4.0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár