2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szeretet mártírjai – megjelent a Múlt-kor téli száma

2022. december 1. 10:52 Múlt-kor

Mi a közös Apor Vilmosban, Kucsera Ferencben, Salkaházi Sárában, Kolbe atyában és az amerikai milliomos, Alfred Vanderbiltben? Mindannyian az életüket áldozták embertársaikért. A szeretet mártírjain kívül téli számunkban olvashatnak még a magányos díváról, Maria Callasról, Alfred Nobel kalandos életéről, Sisi botrányos unokahúgáról, valamint az ünnepelt zongorista és komponista Clara Schumannról is. Kapható az újságárusoknál!

címlap

Édesanyja visszaemlékezése szerint a kis Rajmund Kolbénak a templomban egy titkos oltár előtt megjelent a Szűzanya két koronával a kezében. Az egyik fehér volt, amely azt jelképezte, hogy tisztaságban fog élni, a másik piros, miszerint mártírrá válik. A gyermeki látomás később beigazolódott. Hiszen felnőttként és Isten szolgájaként egész tevékenysége a bűntelenség melletti tanúságtételről szólt, és amikor kellett, készen állt meghozni a legnagyobb áldozatot: életét adta egy embertársáért.

A szentendrei Duna-parton 1919. június 25-én kivégezték Kucsera Ferenc római katolikus káplánt. Fiatal életét a monitorok lázadásaként emlegetett budapesti ellenforradalom másnapján, a járási direktórium tagjainak parancsára oltotta ki a gyilkos sortűz. A később alaptalannak bizonyult vád szerint ő lett volna a helyi ellenforradalom vezetője. Mindössze 27 évet élt.

Az áldozathozatal kérdése mindig mélyen foglalkoztatta Apor Vilmost, azonban azt nem csupán lelkipásztori szolgálatára értette, hanem a szó legszorosabb értelmében is. Nyíltan beszélt róla, tudatosan készült rá. S a mellette lévők beszámolói szerint a halálos ágyán azzal a bizonyossággal várta az elkövetkezőket, hogy Isten meghallgatta az imáit, és elfogadta az ő áldozatát.

A magazin téli számának dosszié rovatában olvashatnak még az embermentő Jane Hainingről, boldog Salkaházi Sáráról, de még a milliomos Alfred Vanderbiltről is, aki mentőmellényét másnak adva ment a hullámsírba.

Sisi unokahúgának botrányos emlékiratai. Erzsébet császárné életének izgalmas részleteibe engednek bepillantást a közvetlen környezetének tollából származó feljegyzések. Ezek közül a legvitatottabb forrásértékű emlékiratot Sisi unokahúga, Marie Louise von Wallersee-Larisch írta. Feltételezhető, hogy lejáratás céljából szándékoltan közölt több téves adatot a magyarok szeretett királynéjának mindennapjairól.

Maria Callas, a magasságok és mélységek primadonnája. Összeszámolta-e vajon valaki, hogy Maria Callas, a XX. század egyik legnagyobb operaénekese hányszor és hogyan halt meg a színpadon?!  A Traviátában tüdővész viszi el, Normaként máglyán ég el, Toscaként az Angyalvárból veti le magát a mélybe, Aidaként egy sziklasírba temetve várja a halált, Médeaként tőrt döf a szívébe…Zaklatott élete a valóságban is drámai módon, fiatalon ért véget. Csupán ötvenhárom éves volt, amikor párizsi otthonában elhunyt: infarktus végzett vele, vagy a számlálatlanul bevett altatópirulákkal öngyilkosságot követett el?

Alfred Nobel, a pusztítás és a béke atyja. Manapság Alfred Nobelről leginkább a róla elnevezett díj jut mindenkinek az eszébe. Tulajdonképpen ez volt a végakarata is, hiszen nem számított különösebben népszerű vagy kedvelt személyiségnek a kortársai körében. De mi is vezetett el a világszerte megbecsült, rangos díj megalapításához?

A Múlt-kor téli számában olvashatnak még a tékozló fiúról, aki végül a pártfőtitkári székig jutott: Grósz Károlyról, továbbá Clara Schumannról,  aki korának ünnepelt zongoristája és komponistája lett, illetve megismerhetik, milyen volt a múlt század eleji Szentföld egy magyar szemével:  Kieselbach Gyula 1916-ban harcolni ment Palesztinába, de a csaták szünetében volt ideje fényképezni is.

A képzőművészet szerelmeseivel ezúttal Diego Velázquez Krisztus Márta és Mária házában című festményét vesszük górcső alá, a kastélyok kedvelőit pedig a komjáti Wodianer-kastélyban látjuk vendégül.

A magazin téli száma november 29-től kapható a nagyobb újságárusoknál, benzinkutakon, valamint Tesco, Auchan és Interspar üzletekben, itt pedig kedvezményesen előfizethető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár