A vörösterror 133 napja

Álrendőrök Kelet-Berlinben

2004. június 9. 01:09

`Keletnémet` álrendőrök miatt meghatározatlan időre kék műanyaglepellel borították le Berlinben az egykori kelet-nyugati átkelőnél, a Checkpoint Charlie-nál lévő installációt.

home.rochester.rr.com
A Checkpoint Charlie-t, a hidegháborús évek dokumentumait bemutató múzeumot naponta turisták százai, ezrei keresik fel. A turisták politikai egzotikum iránti vágyát használták ki keletnémet rendőrnek, vagy határőrnek beöltözött színésznövendékek, akik néhány euró ellenében felajánlották a turistáknak: a bódé és a homokzsákok előtt lefotóztathatják magukat velük. Ugyancsak néhány euró fejében eredeti keletnémet határőrpecsétet is nyomtak a turisták útleveleibe, de árusítottak gázmaszkokat is, miközben szólt az NDK himnusza, s mutatóba egy-két Trabant is felvonult. A kéretlen konkurenciát Alexandra Hildebrandt, a múzeumot alapító Rainer Hildebrandt ukrán származású özvegye megelégelte, s lepellel boríttatta be a bódét és a zsákokat.

"Egyszerűen fáj, ahogy visszaélnek a megosztottság jelképeivel" - panaszkodott Hildebrandt.

A Die Welt beszámolója szerint a színinövendékeken kívül egy élelmes német-amerikai, Tom Luszeit is beszállt a nosztalgia-üzletbe. Hildebrandt ugyan azt állítja, hogy az álrendőröknek nincs engedélyük, ám a berlini lap úgy tudja: a Checkpoint Charlie-n, illetve környékén osztozó két berlini kerület, Mitte és Kreuzberg közül az utóbbi hajlandó volt működési engedélyeket kiadni az álrendőröknek.

(Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc, Berlin)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!