2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ötvenes években az atombombatesztek is a Las Vegas-i turizmus részét képezték

2020. október 5. 15:49 Múlt-kor

Las Vegas, „a bűn városa” ma is éjszakai csillogásáról, figyelemfelkeltő neonfényes hirdetéseiről és kaszinói, szállodái általános fényűzéséről ismert világszerte. Az 1950-es években azonban egy másfajta fényforrás is idevonzotta az embereket: az 1951-ben megnyílt, a várostól alig több, mint száz kilométerre található Nevadai Nukleáris Tesztövezet atomvillanásai és gombafelhői önmagukban is vonzották a turistákat, azt pedig, hogy a hatalmas robbanások Las Vegasból is jól láthatók voltak, a kaszinóváros maradéktalanul igyekezett kihasználni.

A mindentől távol fekvő sivatag kiváló helyszín volt a tesztövezet létrehozásához, mivel kevés lakott terület esett hozzá közel, így a robbantások lehetséges káros hatásai minimálisak voltak a lakosságra nézve – akkoriban legalábbis így gondolták. Azon kevesek számára pedig, akik a közelben laktak, a detonációk szórakoztató látványosságot nyújtottak, a következményekkel kevesen törődtek.

A mindössze 25 000 lakosú kisvárosból 2,5 milliós világvárossá duzzadó Las Vegas új látványossága az újságírókat is hamar elkezdte vonzani, és az „atomturizmus” országszerte ismert fogalommá vált. Még a New York Times is „az atombomba-nézés nem éppen ősi, azonban mégis tiszteletre méltó időtöltéséről” írt.

Habár az ország több pontján is folytak a hidegháború idején felszíni atombomba-tesztek, a nevadai helyszín volt az egyetlen, amelyre turizmus épült, legfőképpen Las Vegasban. Az eleve a felszínes szórakoztatásra és látványosságokra épült város mindig is arra biztatta látogatóit, hogy éljenek a pillanatnak, a magas épületek és egyéb jó kilátást biztosító helyszínek tulajdonosai egyszerűen addigi vendégcsalogató praktikáikat szabták át az új attrakcióra.

Új szervezetek jöttek létre, amelyek a nyilvános atomteszt-naptárnak megfelelően rendeztek a robbantások megfigyelésével egybekötött mulatságokat, az ezekről készült fényképek pedig a sajtót bejárva tovább fokozták az érdeklődést. Idővel arra is kialakult az igény, hogy a teszthelyszínhez egészen közelre szervezzenek utakat, illetve jelöljenek ki parkolóhelyeket a civil nézők számára – ezek leginkább a korban szintén népszerű autós mozikra emlékeztettek.

Az „atompartik” mellett azonban Las Vegas menedéket is kínált a hidegháború nyomasztó valósága elől, amely a bármely pillanatban kirobbanó atomháború folyamatos veszélyét hordozta. A kaszinók, bárok és luxusszállodák ironikus módon éppen a gombafelhők árnyékában várták a kikapcsolódni vágyókat.

A Nevadai Nukleáris Tesztövezetben az 1960-as évektől már ritkábban hajtottak végre teszteket, és 1992. szeptember 23-án hajtották végre az utolsó atomrobbantást. Napjainkban a detonációk helyett a 2005-ben Las Vegasban megnyitott Nemzeti Atomteszt-Múzeum (National Atomic Testing Museum) tarthat számot a téma iránt érdeklődők figyelmére. Emellett a városból indulnak rendszeres buszos túrák magához a tesztövezethez is.

Míg Las Vegas számára az 1950-es évek a fejlődés izgalmas korszaka volt, amely bebetonozta a köztudatban a világ egyik legjelentősebb turistaparadicsomaként, egyúttal az atomfegyverekkel vívott harmadik világháború rémisztő fenyegetésének árnyékában telt.

Részben az emiatt érzett nyomasztó stressz miatt érkeztek olyan sokan kikapcsolódni a városba – mások azonban éppen a korszakot meghatározó borzasztó fegyverben gyönyörködni érkeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Reggeli fürdőzők a The Last Frontier nevű Las Vegas-i szálloda medencéje mellől szemlélnek egy atomrobbanást, 1953. május 8.Gombafelhő Las Vegas horizontjánA tesztövezetben dolgozó katonák szabadidejüket töltik a városbanReggeli fürdőzők a The Last Frontier nevű Las Vegas-i szálloda medencéje mellől szemlélnek egy atomrobbanást, 1953. május 8.A városképhez az 1950-es években szinte hozzátartoztak a gombafelhőkFotóriporterek rögzítenek egy detonációt, 1957. június 24.Gyakorlatozó katonák figyelnek egy tesztrobbantást a Nevadai Nukleáris Tesztövezetben, 1951. november 1.Operatőrök filmeznek egy robbanást a tesztövezetben, 1955. február 18.Buszok gördülnek át a lezárt övezeten belül található Mercury kisvároson, amelyet a szovjet „zárt városokhoz” hasonlóan az ott dolgozók lakóhelyéül hoztak létreEgy korabeli hirdetés egy Las Vegashoz közeli magaslaton lévő tanyától, amely kiváló panorámát kínál a robbantások megfigyeléséhezEgy buszos túrákat szervező cég hirdetéseReggeli fürdőzők a The Last Frontier nevű Las Vegas-i szálloda medencéje mellől szemlélnek egy atomrobbanást, 1953. május 8.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár