2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismét régi fényében tündököl Mátyás kútja a budai Várban

2020. szeptember 3. 10:08 MTI

Újra csobog a budai Várban a Nemzeti Hauszmann Programban felújított Mátyás kútja, amelyet szerdán adtak át a nagyközönségnek a Hunyadi udvarban.

Strobl Alajos lenyűgöző alkotása, a legismertebb magyar királynak emléket állító Mátyás kútja a reneszánsz udvari élet egyik kedvelt jelenetét, Mátyás király vadászatát jeleníti meg - mondta el Fodor Gergely kormánybiztos a szerdai átadó eseményen Budapesten.

Felhívta a figyelmet a vadászat végét jelző kürtös szobrára, amelynek megalkotásáért még a szoborcsoport átadása előtt, 1901-ben a Műcsarnok kiállításán állami aranyéremben részesítették az alkotót.

Az alkotás túlélt ugyan két világháborút, de az elmúlt évszázadban soha nem esett át olyan rekonstrukción, mint most - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Hozzátette: visszakerültek a kutyák pórázai és pótolták Mátyás számszeríjának húrját is, amelyek az eredeti alkotásnak részei voltak. "A budai Vár ikonikus díszkútja mostantól megszépülve, jellegzetes és szüntelen csobogással hirdeti Mátyás legendáját és Strobl Alajos megvalósult álmát" - mutatott rá.

A kormánybiztos elmondta, hogy az utóbbi években új fejezet kezdődött a budai Vár történetében, a Nemzeti Hauszmann Program feladata, hogy a városrész visszanyerje a világörökséghez méltó rangját.

Hozzátette: megújult a Karmelita épülete, a Főőrség, a Lovarda, zajlik a Csikós udvar zöldítése és akadálymentesítése.

Dolgoznak a Budavári Palota déli összekötő szárnyának és a benne található Szent István-terem helyreállításán. Folyamatosan újítják a lépcsőket, sétányokat, kerteket, a várfalakat körbejárhatóvá teszik, jövőre pedig várhatóan elkészül a Halászó gyerekek kútja a Savoyai teraszon.

A következő évek feladata a József főhercegi palota, a Vöröskereszt egykori székháza és a Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója, valamint a Szent György tér teljes rendbetétele - mondta Fodor Gergely.

Az 1904-ben felavatott Mátyás kútja Strobl Alajos legkedvesebb alkotása volt, és élete egyik főművét jelentette - mondta Stróbl Mátyás, a kutat alkotó Strobl Alajos szobrász unokája a család képviseletében az eseményen. Felidézte, hogy amikor Hauszmann megbízást kapott a Budavári Palota újjáépítésére, képzőművészek sorát, köztük Strobl Alajost is alkalmazta a palota díszítésére.

Mátyás kútját 1904-ben helyezték a Hunyadi udvarba, a palota Zsigmond-kápolnájának északi oldalfalára. Kitért arra is, hogy Strobl Alajos nagyon szeretett állatokat mintázni. A szoborcsoportban tíz állatábrázolás van, amelyből nyolc könnyen megtalálható, a fővadász lándzsáján látható kettő vaddisznófej nehezebben - fűzte hozzá.

Stróbl Mátyás elmondta azt is, hogy létrehozták a Strobl Alajos Emlékhely Alapítványt azzal a céllal, hogy a mester neve ne merüljön feledésbe, és egy állandó emlékhelyet is szeretnének létesíteni. A Hunyadi udvarban álló szökőkút egy sziklatömböt ábrázol, amelyből forrás tör elő.

Legmagasabb pontján Mátyás áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyákkal. A csoport egyik oldalán, kezében sólyommal Marzio Galeotto itáliai humanista tudós, a másikon Szép Ilonka, Vörösmarty Mihály művének szereplője látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár