2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árverezik Napóleon tapétáját

2001. október 29. 10:45 MTI

Kalapács alá kerül annak a tapétának a maradványa, amely a feltételezések szerint Bonaparte Napóleon halálához vezetett. A Phillips aukciósház november 9-re tűzte ki a sok vitát kiváltó szövetdarabok árverését.

A tudományos világ a mai napig nem tudott megnyugtató választ adni arra a kérdésre, hogy minek a következtében halt meg Szent Ilona szigetén a száműzött császár. Az exhumálást követő vizsgálatok azt mutatják, arzén-túladagolásban hunyt el Napóleon.

Feltételezések szerint a francia császár longwoodi irodáját díszítő zöld mintájú tapétában arzén volt, amely a párás időjárásnak köszönhetően lassú kipárolgással vetett véget Bonaparte életének. A tapétadarabokat díszítő ötágú csillagokat ábrázoló rézkarcok elkészítéséhez - különösen a 18. század elején - amúgy is igen gyakran használtak arzént.

Az általánosan elfogadott álláspont szerint Napóleon gyomorrákban halt meg. A kortársak feljegyzései szerint az ex-uralkodó 1816-tól kezdve gyakran betegeskedett, s testén az arzénmérgezés tipikus tünetei jelentkeztek. Az 1821. május 5-én elvégzett boncolás szerint a császár gyomra teljesen szét volt marva, és testén egyetlen szőrszál sem volt.

A tapéta maradványai, amelyek egy padlásról kerültek elő, jelenleg egy angol férfi tulajdonában vannak. A kereskedőház a négy, egyenként 5 négyzetcentiméteres tapétadarabért 600 font (240 ezer forint) bevételt remél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár