2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elitiskola diákja és munkáscsalád gyermeke is helyet kapott az első cserkészek között

2018. december 28. 18:22 MTI

106 éve, 1912. december 28-án alakult meg a Magyar Cserkészszövetség. A cserkészet önkéntes, politikamentes vallásos ifjúságnevelő mozgalom, amelyet a múlt század elején indított el a brit Lord Robert Baden-Powell. Bi-Pi, ahogy a mozgalomban nevezték, szolgált Indiában és Afrikában, a második búr háború idején Mafikeng erődjét védte ötszörös túlerővel szemben, s a tábornoki rangig vitte. Baden-Powell a katonai felderítésről és a felderítők képzéséről írt szakkönyvét ifjúsági szervezetek is használták, így azt átdolgozta a fiatalabb korosztályok számára.

Módszere a folyamatos cselekedve tanulás, a cserkészmódszer; felismerte a megtartó és vidám közösség fontosságát, a jó hangulatú és tartalmas közös munkában és játékban rejlő személyiségformáló lehetőségeket. Olyan programok szervezését javasolta, felelősségteljes feladatokkal, amelyek kitartásra, kötelességtudatra, szolgálatkészségre nevelik a fiatalokat. Baden Powell azt kérte a cserkészektől: „Hagyjátok egy kicsit jobbnak magatok után a világot, mint ahogy ti kaptátok”.

A Cserkészet fiúknak című kötet írása közben a gyakorlatban is kipróbálta elképzeléseit: 1907. augusztus 1-jétől 22 különböző társadalmi helyzetű fiú számára szervezett tábort Brownsea szigetén, hagyományosan ezt tekintik a cserkészet kezdetének. A fiúkat, akik között volt elitiskola diákja és munkáscsalád fia is, Bi-Pi 5-6 fős csoportokra, őrsökre osztotta és a legidősebbet tette meg vezetőnek. Ez a kisközösségi rendszer a mai napig él, összetartó őrsöket és felelős vezetőket nevel.

A cserkészet viharos gyorsasággal terjedt a szigetországban, majd hamarosan világszerte. Magyarországon 1912. december 28-án a református egyház budapesti Kálvin téri épületében alakult meg a Magyar Cserkészszövetség, s - 41 év kényszerű megszakítással - a mai napig működik. Közel 250 cserkészcsapatnak több mint nyolcezer tagja van, az újjáalakulás óta mintegy 50 ezer fiatal tett cserkészfogadalmat), a szövetség együttműködik a külföldön ténykedő magyar cserkészszövetségekkel is.

A cserkészet hazai története a nagybecskereki gimnázium értesítőjével indult, ebben tette közzé Králik László tanár Baden-Powell könyve egyes részleteinek fordítását, illetve a mozgalmat elemző publikációját. Az ismertető nyomán országszerte megindult a szervezőmunka, az első csapatok még abban az évben megalakultak, a Magyar Cserkészszövetség elnöke Papp Gyula lett. Az első főcserkész 1922-ben a volt miniszterelnök Teleki Pál lett, aki 1923-tól haláláig a tiszteletbeli főcserkész címet viselte.

A magyar cserkészek először 1924-ben a koppenhágai dzsemborin vettek részt (ez a világ cserkészmozgalmának legnagyobb eseménye, táborozással egybekötött nemzetközi cserkész-összejövetel), s a versenyeken a brit és amerikai cserkészek mögött harmadik helyen végeztek. A Magyar Cserkészszövetség 1927-ben hozta létre első cserkészparkját a Hárshegyen, ahol a vezetőket is képezték. 1933-ban a 4. Cserkész Világdzsemborit Gödöllőn rendezték meg, az eseményen 46 ország 26 ezer cserkésze vett részt és jelen volt a mozgalom alapítója, Baden-Powell is.

A második világháború után a cserkészet helyzete megnehezült: a Magyar Kommunista Párt már 1945 elején kísérletet tett a gyerekek kommunista gyermekszervezetben történő szervezésére, a cserkészet konkurenciájának kialakítására. A „fordulat évében”, 1948. június 27-én a cserkészmozgalmat egyesítették a Magyar Úttörők Szövetségével, ezzel a gyakorlatban megszűnt. A cserkészet az emigrációban élt tovább, itthon csak a rendszerváltás idején szerveződhetett újjá.

A Magyar Cserkészszövetséget 1989. február 11-én vette nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság, 1990. július 23-án pedig ismét tagjai közé fogadta a Cserkész Világszövetség, magyar cserkészek 1991-ben vettek ismét részt világdzsemborin. A szövetség tíz cserkészkerületből épül fel, a kerületek körzetekre tagolódnak, itt működnek a cserkészcsapatok. Léteznek szakágak is, ilyen a vízi cserkész és a repülős cserkész szakág, amelyekben a cserkészek érdeklődési körük szerint vehetnek részt.

A cserkészmozgalom jelenleg a világ egyik legnagyobb ifjúsági mozgalma, amely 216 országban mintegy 40 millió fiatalt fog össze. A két nagy ernyőszervezet a Cserkész Világszövetség és a Cserkészlány Világszövetség, ezektől függetlenül, de velük kapcsolatot tartva működik a Nemzetközi Cserkész Testvériség, amelynek 70 országban vannak tagjai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár