2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt különös gyilkossági jelentés a középkori Oxford sikátoraiból

2018. november 30. 18:09 Múlt-kor

Néhány napja a Cambridge-i Egyetem kutatói mutattak be egy interaktív térképet, amelyen a középkori Londonban elkövetett gyilkosságokat böngészhetjük. A híres egyetemi város, Oxford sem volt sokkal békésebb hely a korszakban, nem egy brutális gyilkosság rázta meg az ott élőket is. A halálesetek után a városi halottkémek rendszeresen vizsgálatokat tartottak, amelyek jegyzőkönyveiből évszázadok múltán is átélhetjük a középkori bűneseteket.

Egy késő esti légyott veszélyei (1296. december 22.)

„Szombaton történt, Szent Tamás apostol ünnepének másnapján, Edward király uralkodásának 25. évében”, hogy egy David Trempedhwy nevű klerikus meghalt otthonában. Ugyanezen a napon megvizsgálta őt Oxford halottkéme, Adam de Spalding, aki egy hosszú késsel ejtett mély sebet talált rajta a bal mellkasán.

A halottkém ezután vizsgálatot tartott a négy közeli plébániatemplomban, ahol eskü alatt minden tanú ugyanazt vallotta. Történetük szerint a Szent Miklós ünnepét követő vasárnap (két héttel az áldozat halálát megelőzően) este David egy bizonyos Christiana nevű „szajha” társaságában belépett a Scolestrete nevű utcán található iskola épületébe. Itt azonban váratlanul több, ismeretlen nevű pap – akik már lesben vártak rá – megtámadta Davidet, aki a dulakodás során megsebesült. Ezután majdnem két hétig élt még, majd az említett napon elhalálozott. A halottkém vizsgálata nem tudta kideríteni a merénylők kilétét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár