2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az arab Louvre-ba látogat a világ legdrágább festményeként számon tartot Da Vinci-alkotás

2018. június 28. 14:35 MTI

Az Abu-Dzabi Louvre szeptembertől kiállítja minden idők legdrágább festményét, Leonardo da Vinci Salvator Mundi című művét. A festményt a szaúdi királyi család egyik tagja egy árverésen vette meg tavaly novemberben. 

Tavaly novemberben felavatták az arab világ első univerzális múzeumát, a Louvre Abu Dhabit. Az avatáson beszédet mondott Emmanuel Macron francia elnök is. A múzeum létrehozását Franciaország és az Abu-Dzabi emírség kezdeményezték, és a nyitottság és a tolerancia jelképének szánják. Az Abu-Dzabi Louvre-ban kiállítják szeptember 18-tól Leonardo da Vinci Krisztus-portréját, a Salvator Mundit, amelyet korábban megírtuk, hogy múlt év novemberében 45 millió dollárért (120 milliárd forint) vásároltak meg a Christie's New York-i árverésén. 

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma.

A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény eltűnt a szem elől. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén, és tavaly bocsátotta a műkincspiacra. Az aukció után nem közölték a vásárló kilétét, csupán annyit, hogy telefonon tette meg ajánlatait a mintegy 20 percen át folyó ádáz licitharcban. Később derült ki, hogy az abu-dzabi kulturális minisztéruim felhatalmazta a szaúdi királyi család egy tagját, hogy a nevében licitáljon a műért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár