2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak Romániában egy televíziós műsorvezetőt az 1989-es forradalom ügyében

2018. április 19. 15:13 MTI

Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja a román katonai ügyészség Teodor Bratest, a román közszolgálati televízió (TVR) volt főszerkesztő-helyettesét, aki a vádhatóság szerint 1989 decemberében pánikkeltő álhírek terjesztésével járult hozzá egy emberek százainak halálát és ezreinek sebesülését eredményező katonai diverzióhoz.

A legfőbb ügyészség szerdai közleménye szerint a katonai ügyészek Bratest tartják a "terrorista pszichózist" tápláló álhírek legfőbb terjesztőjének a kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu elmenekülése utáni órákban, és az 1989. december 22-t követő napokban. Az 1989-es romániai eseménysor az első élőben közvetített forradalomként vonult be a médiatörténetbe, a későbbi államfő, Ion Iliescu vezette reformkommunisták ugyanis gyakorlatilag a televízió elfoglalása révén ragadták magukhoz és gyakorolták a hatalmat.

A képernyőn szinte folyamatosan jelen lévő Brates a vádhatóság szerint a civil és katonai célpontok elleni terrortámadásokról, az ivóvíz megmérgezéséről, különböző épületek aláaknázásáról, az úgynevezett "terroristák" - a bukott diktátorhoz hű harcosoknak beállított titokzatos mesterlövészek - állítólagos rémtetteiről, páncélosok mozgásáról és légi támadásokról szóló álhírekkel igyekezett pánikot kelteni, az emiatt kialakult zűrzavar, az egymás ellen uszított fegyveres alakulatok napokig tartó lövöldözése pedig még sok száz emberéletet követelt.

Bratest szerdán már gyanúsítottként hallgatták ki az ügyészek, de szabadon távozhatott. Kedden Iliescu is gyanúsítottként jelent meg a vádhatóság előtt, miután múlt héten Klaus Iohannis államfő hozzájárult az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárás lefolytatásához.

Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezte arra, hogy szolgáltasson igazságot az 1989-es események sebesültjeinek, az áldozatok hozzátartozóinak. A két éve újraindult nyomozás során a katonai ügyészség arra a következtetésre jutott: 1989 decemberében az új hatalom szervezett diverziót Ceausescu elmenekülése után, hogy egy nem létező ellenséget legyőzve, harci érdemeket szerezve igazolja hatalmát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár