2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

15. századi pénzérmével teli edény fordult ki a földből egy holland építkezésen

2018. március 19. 17:41

Egy holland vízmű társaság szakemberei éppen új csöveket fektettek a föld alá, amikor nem mindennapi esemény történt: a földmunkák során egy több száz éves pénzérmékkel teli edény került elő. A régészek szerint többségük a 15. századból származik.

A figyelemreméltó felfedezést követően az utrechti tartomány középső részén lévő Hoef en Haag városban tevékenykedő Oasen vízmű társaság dolgozói egyből felvették a kapcsolatot az utrechti régészekkel. A szakemberek átfésülték a területeket, majd az összeszedett leleteket vizsgálat alá vették.

Az NL Times szerint a mázas agyagedényben közel félezer ezüstérme – köztük 12 arany – volt megtalálható. Az edényben textilmaradványokra is bukkantak, vélhetően ezekben tárolták az érméket, ám az idő vasfoga a pénzes tasakokkal hamar végzett, magyarázta Peter de Boer helyi régész. Az érmék többsége az 1470-1480-as évekből származik, némelyiket VI. Henrik angol (és vitatott francia) király, valamint II. Pál pápa és Burgundiai Dávid, Utrecht püspökének arcképe díszíti.

„A kincs minden pénzérméje egy történet nemesfémekben elmondva, ugyanis akkoriban egyfajta névjegykártyát is jelentett az egyes királyok/hercegek által ütött pénz” – tette hozzá a kutató. A leletek fontos információkat jelenthetnek a szakértőknek, hogy jobban megértsék Hagestein középkori városának 1405-ös ostromát.

A pénzérmék kialakítása alapján is jelentős következtetéseket tudnak levonni a régészek a burgundi hercegek által uralt Németalföld (a mai Belgium, Hollandia, Luxemburg és Észak-Franciaország) mindennapjairól. A „Burgundiai Németalföld”, mint egységes tartomány 1384 és 1477 között állt fenn, abban az időben, amikor a pénzérmék zöme használatban volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár