2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beethoven bécsi házában élhetjük át, miként vesztette el hallását a legendás zeneszerző

2017. november 29. 15:01 MTI

Új múzeumot szenteltek Ludwig van Beethovennek, a zeneszerző egykori bécsi lakóházát az előző hétvégén nyitották meg a látogatók előtt. A várostörténeti múzeumcsoporthoz (Wien Museum) tartozó lakóház, ahol eddig csak egy kisebb emlékhely működött, többéves előkészítés után az épület egészében, 450 négyzetméternyi területen nyílik meg múzeumként.

Beethoven (1770-1827) orvosa tanácsára költözött 1802-ben a Heiligenstadtban - ma Bécs 19. kerületében - lévő házba, a belvároson kívüli nyugalomtól halláskárosodása javulását remélve.

A hétvégi avató és nyílt napok után keddtől lesz látogatható hagyományos módon az egykori Beethoven-ház. A múzeum hat fejezetre bontva, eredeti kiállítási tárgyakkal mutatja be a zeneszerző életét és művészetét. A várostörténeti múzeumcsoporthoz (Wien Museum) tartozó lakóház, ahol eddig csak egy kisebb emlékhely működött, többéves előkészítés után az épület egészében, 450 négyzetméternyi területen nyílik meg múzeumként.

Láthatóak többek között Beethoven hallócsövei, amelyek a hallását voltak hivatottak javítani. Egy különleges hallókészülékkel a látogatók személyesen is megtapasztalhatják, milyen volt a világhírű zeneszerző egyre inkább eltűnő hallása. Beethoven ebben a házban szerezte többek között a Vihar-szonátát, a Prométheusz-műveket és itt írta a heiligenstadti testamentumot is.

A testvéreinek írt levél dokumentálja, hogyan kezelte a zeneszerző hallásának fokozatos eltűnését. Beethoven Bonnban született, élete nagy részét azonban haláláig Bécsben töltötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár