2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem először lett Hollywoodból Hollyweed

2017. január 2. 11:29

2016 szilveszterének éjjelén Los Angeles leghíresebb városrészének, Hollywoodnak ikonikus jelképét egy magányos elkövető rongálta meg, mégpedig úgy, hogy a két „O” betűt két „E”-re írta át. Az így létrejövő Hollyweed felirat (a weed angolul a marihuánát is jelenti) nem először jelent meg a hollywoodi dombok felett, ugyanis az 1976-os év első napján is erre a látványra ébredtek a szilveszteri mulatásból ébredező helyiek.

1976. január elsején egy bizonyos Danny Finegood barátaival felmászott a Los Angeles-i Mount Lee tetejére, azonban nem az alattuk elterülő angyali város reggeli látképe érdekelte őket, hanem hogy egyedi módon ünnepeljék meg egy frissen életbe lépő kaliforniai törvényt. Az Egyesült Államok nyugati részén fekvő, népes állam törvényhozói ugyanis az új „marihuána-törvény” értelmében a fű birtoklását többé nem bűncselekménynek, hanem csupán vétségnek minősítették. Erre emlékezvén Finegood és cimborái a domboldalon elhelyezkedő, az állam leghíresebb feliratában az utolsó két „O” betűt kötelek, kövek és szürke ponyvák segítségével „E” betűvé varázsolták át (a weed angolul a marihuánát is jelenti). Az akkori friss képek villámgyorsan elterjedtek a világon.

41 évvel később, 2016 szilveszterén hasonló akcióra került sor. Most még pontosan nem tudjuk, ki az elkövető, ám a térfigyelő kamerák felvételei szerint ezúttal magányos tettesről lehet szó. Üzenetének céljáról is csupán találgatni lehet, de valószínűnek a tavaly november 8-i népszavazásra emlékezhetett a felirat átírásával, amikor is a kaliforniaiak kimondták, hogy a marihuánát nem csupán gyógyítási, hanem szórakozási célokra is legalizálni kell. Ugyanakkor az sem lehet véletlen, hogy pont a szilveszter éjjelét választotta ki terve végrehajtására.

Az 1923 óta a hollywoodi dombokat díszítő feliratot már számos alkalommal „írták át”: 1987 szeptemberében II. János Pál látogatásakor a második „L” betűt takarták le, megkapva így a „Holywood” feliratot, az öbölháború idején a „H”-t takarták le, az így maradó „Ollywood” „oilwar”-nak tűnt, míg 1992-ben „PerotWood”-ra írták át, hogy így támogassák Ross Perot elnökválasztási kampányát.

Tudta-e, hogy...

...a Hollywood-jel a Los Angeles Times kiadójának, Harry Chandlernek az agyából pattant ki. Az üzletember ki akarta használni a filmipar növekedése miatti ingatlanár-emelkedést a területen, így egy „Hollywoodland” feliratot helyezett el a dombok tetején, amelyet egyfajta reklámnak szánt.

...habár a jel a csillogást jelképezi, egy kezdő színésznő, akivel nem újítottak szerződést, öngyilkosságának helyszíne lett. Peg Entwistle elkeseredettségében felmászott a „H” betű tetejére, s onnan vetette magát a mélybe. Sajnálatos módon, mielőtt elindult véget vetni életének, nem nézett bele postaládájába, ahol ott volt egy főszerepet kínáló ajánlat.

...miután Chandler ingatlanbiznisze a világválság idején csődbe ment, a felirat gondozása elmaradt, a „H” betű hamarosan le is bucskázott a hegyoldalon. A városvezetés 1949-ben le akarta dózerolni a jelképet, azonban a tiltakozások hatására csak az utolsó négy betűt (land) távolították el, a többit pedig felújították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár