2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ősi Peruig vezethető vissza a farmer története

2016. szeptember 16. 13:59

A távoli jövő kutatói számára a farmernek nevezett, indigóval befestett pamutruhadarabok a 20-21. század egyik leggyakoribb darabjaként fogják számon tartani. Mivel földrajzi értelemben véve széles körben elterjedt ruhadarabról van szó, a szakértők a kereskedelem és a kultúra gyors globalizációjának bizonyítékát fogják látni benne.

A jövő „farmerológusai” azonban utalni fognak a Science Advances honlapján 2016 szeptemberében publikált írásra is, amely szerint az emberek már i. e. 4000 körül is festettek indigóval pamutot – olvasható a National Geographic holnapján.

A felfedezés meglepte a kutatókat, akik nyolc darab, az i. e. 14 500 és 4000 között lakott észak-perui Huaca Prietánál feltárt pamutszövetdarabot elemeztek. A szakadt és vágott szöveteket feltehetően valamilyen hordozó- vagy tárolóeszközként használták, és nem voltak nagyobbak 9 négyzetcentiméternél. 

„A szövetek eredetileg nagyon, nagyon piszkosak voltak” – mondta Jeffrey Splitstoser régész, a szövetek szakértője, a tanulmány társszerzője. „A minták némelyikében láthatsz kéket, de javarészt szürkék voltak. Tudod, hogy halványul el idővel a kék farmered. Nos, ezek nagyjából 6000 éves farmerek voltak” – tette hozzá a kutató.

A kutatók nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC) segítségével azonosították a növényalapú indigófesték jelenlétét nyolcból öt mintában, amelyek közül a legrégebbi 6200, a legkésőbbi pedig 1500 éves volt. Eddig a felfedezésig a legrégebbi ismert, indigóval festett szövetek az egyiptomi 5. dinasztia idejéből, kb. i. e. 2400-ből származtak. 

A kutatók úgy vélik, a gyapotot a világ több részén (többek között Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Közép-Amerikában is) is háziasították egymástól függetlenül. Úgy tűnik, hogy Peru északi partvidéke volt a gyapot háziasításának legkorábbi területe. A régióban honos pamutfajta, a pimagyapotként is ismert Gossypium barbadense vált a modern pamutgyártás alapjává. Jeffrey Splitstoser szerint „a dél-amerikaiak ténylegesen hozzájárultak a farmernadrág történetéhez”.   

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
3500-4100 éves pamutszövetdarab

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár