2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi gyökérkezelés nyomait fedezték fel egy mexikói ásatás leletein

2016. augusztus 15. 09:55 MTI

Ősi gyökérkezelés nyomait fedezték fel egy Kr. e. 7. századi csontkövületen a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) kutatói. A Michoacan állambeli Cuitzeo-medencében folytatott egy heti ásatás után négy ember maradványait sikerült azonosítani.

"Nem csonkításról vagy deformálásról van szó, mint az ősi maja vagy egyiptomi kultúrában, sokkal inkább egy bonyolult eljárásról, ami fogászati szaktudást igényel" - foglalta össze Avto Gogichaishvili és Juan Morales, az egyetem régészeti szolgálatának kutatói.

A foggyökérkezelés, vagyis az endodontológia legrégibb európai bizonyítéka a 18. századból származik. A Michoacan állambeli Cuitzeo-medencében folytatott egy heti ásatás után négy ember maradványait sikerült azonosítani, mindannyian - két férfi és egy nő - magzatpózban feküdtek, mindegyikük mellett egy-egy edény és egy-egy fiatal kutya maradványai.

Az egyik férfi 30-35 éves kora között halt meg. Fogsora közép-amerikai jellegzetességet mutatott, szemfogain vésés nyomai voltak. A bal felső szemfogon lévő lyuk azonban felkeltette az antropológusok figyelmét. "A fogon képzett üreget megmutattuk fogorvosoknak, akik egyetértettek abban, hogy itt olyan beavatkozást végeztek, ami hasonlít a mai endodontológusok munkájához" - mondta Humberto Quiroz antropológus, a kutatócsoport tagja. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár