2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Ősi művészet Marokkóból

2003. május 26. 10:41

Meglehet, hogy az eddig ismert legrégibb szobor került elő Marokkóban. A 400 ezer éves, hat centi hosszú kődarab körül rögtön fellángolt a vita.

Korábban

A barlanglakó
evolúciós játék a BBC Walking with Cavemen című műsora alapján

Tan-Tan tárgy

A legősibb szobor?
A lelet a Tan-Tan város melletti Draa folyó partján 15 méterre a föld felszínétől került elő, csupán néhány centire olyan kőbaltáktól, melyek korát mintegy 400 ezer évre becsülték, s az ún. acheuli kultúrához tartozónak vélik.

Az acheuli kultúra az 1872-ben feltárt franciaországi Amiens közelében lévő Somme á Saint-Acheul lelőhelyén talált kőeszközökről kapta nevét.

A prehisztorikus, mindkét oldalán megmunkált kovakőeszközöket a Homo erectus Afrikában kezdte el készíteni 1,6 millió évvel ezelőtt, és a technológia nem is „fejlődött” tovább csak mintegy 2-3 százezer évvel ezelőtt.

A lelet újabb munícióként szolgál az emberiség szimbólum használatának datálásáról folytatott vitában.Robert G. Bednarik
A Tan-Tan tárgy eredetileg természetes folyamatok eredményeként alakult ki, de emberi kéz alkotta tovább - állítja a Current Anthropology legújabb számában megjelent cikkében Robert G. Bednarik , a Sziklaművészeti Szervezetek Nemzetközi Szövetségének ( International Federation of Rock Art Organisations ) elnöke.

Cikke kapcsán a BBC-nek nyilatkozva elmondta: „adott egy darab kő, melyet többnyire a természet erői alakítottak ki és van rajta némi emberi beavatkozás, mely már több mint egyszerű változtatás”. Bednarik szerint a "kőemberke" emberi tevékenység nyomait viseli magán: egyrészt vas és mangán tartalmú vörös festék nyomai fedezhetők fel a felszínén, másrészt a kődarabon látható rovátkákat kőeszközzel készítették.Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár