2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Székelyföld története mítoszok nélkül

2016. július 5. 10:45 MTI

A Székelyföld története című háromkötetes, nemrégiben megjelent monográfia mítoszoktól mentes, de a hagyományokhoz, az értékekhez ragaszkodó szemléletet közvetít - mondta az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a kiadvány egyik szerkesztője, Bárdi Nándor.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatója, a kisebbségtörténeti és etnopolitikai osztály vezetője elmondta: legutóbb az 1930-as években jelent meg hasonlóan átfogó kiadvány Székelyföld történetéről. Az utóbbi időkben azonban a jelentős identitásépítés és emlékezetkultusz következtében számos tanulmány jelent meg erről a témáról, amelyeket összegezni kellett.

Az Erdélyi Múzeum Egyesület (Kolozsvár), a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának közös kiadványa erre tett kísérletet. Igyekeztek helyretenni az "archaikus szupermagyar képet", és elmagyarázni, hogy miként jött létre a székelyidentitás-konstrukció - ismertette a szerkesztő.

Bárdi Nándor beszélt arról is, hogy a kiadvány nem foglal állást abban a vitatott kérdésben, hogy a székelység a magyarokhoz csatlakozó "segédnép" vagy eleve magyar eredetű, viszont mindkét álláspont képviselője kifejti nézeteit a Székelyföld története című monográfiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár