2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az 56-os forradalom előzményénének tiszteletére fogadott el határozatot a szejm

2016. június 23. 13:56 MTI

Határozatot fogadott el a lengyel parlament alsóháza csütörtökön a 60 éve fellázadt poznani munkások tiszteletére, a dokumentumban a kommunizmus idején folytatott lengyelországi szabadságharc egyik döntő megmozdulásának nevezik az 1956. június 28-án kitört felkelést.

A történészek által az 1956-os magyar forradalom előzményének tekintett poznani felkelés a lengyel munkások 1945 utáni első nagy, a kommunista rendszerrel szemben fellépő tiltakozó megmozdulása volt. A szejm határozata arra emlékeztet: a poznani tömegtüntetések résztvevői nemcsak szociális, hanem kommunistaellenes jelszavakkal vonultak. A Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) vajdasági székháza előtt mintegy 100 ezer ember gyűlt össze, "behatoltak a párt székházba, majd ellenőrzés alá vették a börtönt, a bíróság épületét, és megtámadták az akkori hatalom jelképét - az állambiztonság (UB) székhelyét".

A tiltakozások leverésére a kommunista hatalom tankokat és harci járműveket vetett be, az egésznapos harcok során 74 ember halt meg, mintegy ezren megsebesültek, több száz embert letartóztattak, megvertek és megaláztak - áll a határozatban, amelynek zárómondata tiszteletét fejezi ki "a felkelés hősies résztvevőinek".

Hasonló tartalmú határozatot fogadott el június közepén a lengyel felsőház is. A szenátusi dokumentum a poznani felkelés során lelőtt legfiatalabb résztvevőre, Romek Strzalkowskira is utalt, akiknek sorsát párhuzamba szokták állítani a magyar 1956-os forradalom utáni megtorlás legfiatalabb áldozatáéval, Mansfeld Péterével.

Februárban a magyar Országgyűlés, valamint a lengyel szejm és szenátus a poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójának emléket állítva, a magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánították a 2016-os évet. Lengyelországban június 28-a 2006 óta nemzeti emléknap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár