2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kitűnő állapotban fennmaradt, 17. századi ruhát mentettek ki egy hajóroncsból

2016. április 21. 10:35 MTI

Egy teljes 17. századi ruhatárat hoztak felszínre a régészek egy az észak-hollandiai partoknál felfedezett hajóroncsból. A ládák egyike egy hosszú ujjú, szűk derekú, magas gallérú, berakásos szoknyájú ruhát rejtett. 

A lenyűgöző leletegyüttest kiállításon vehetik szemügyre az érdeklődők."A ruhák olyan jó állapotban vannak, hogy akár hordani is lehetne őket" - mondta Rob van Eerden holland archeológus. Az észak-hollandiai Texel sziget Kaap Skil múzeumának tárlatán felvonultatott tárgyak, köztük egy selyemruha, egy szarvasmarhatülökből készült tetűfésű és egy parfümös üvegcse, amelyet virágokkal megrakva kellett viselni a nyakban, feltehetőleg egy nemesasszony tulajdonába tartoztak.

A több száz tárgyat rejtő háromárbocos vitorlást egy amatőr búvárcsapat fedezte fel 2009-ben. A roncsok mintegy öt méterrel a homokos tengerfenék alatt feküdtek. Van Eerden szerint a hajót valószínűleg azonnal elnyelte a homok, amikor elsüllyedt a holland partoknál, ami a tárgyak konzerválására kitűnően alkalmas oxigénhiányos környezetet teremtett.

Egészen 2014 nyaráig azonban semmi figyelemre méltó részletet nem mutatott magából a hajó, akkor azonban a tenger elsodorta a roncsokat fedő homokot és a búvárok textilekkel megrakott faládákat vettek észre a hajótestben. Az anyagok egy része egyfajta mintás szövésű kelmének (damaszt) tűnt, majd kiderült, hogy a ládák egyike egy hosszú ujjú, szűk derekú, magas gallérú, berakásos szoknyájú ruhát rejtett.

A ruha nagyon emlékeztet arra a toalettre, amelyet Catherine Howard, egy angol földtulajdonos felesége visel William Larkin egy 17. század eleji festményén. "Mindegyik ruha azonos méretű, és egy asszonyé lehetett, aki valószínűleg a polgárháború elől menekült" - mondta a szakember. A roncsok előzetes elemzése szerint a hajó a 17. század derekán épült és süllyedt el, ami viharos időszak volt Anglia történelmében.

A roncsok között talált bőr könyvborítók egy részén a holland királyi családdal szoros kapcsolatban álló angol Stuart-ház címere látható. A textilek egy részét a jelek szerint Törökországból, Indiából vagy Perzsiából hozathatták, ugyanis olyan virágok és állatok vannak rájuk hímezve, amelyeket akkoriban nem ismertek Európában. A leleteket az észak-hollandiai régészeti központ tízfős szakértői csoportja vizsgálja. Magát a hajóroncsot egyelőre visszatemetik a homok alá, és csak akkor hozzák felszínre, ha már biztosítani tudják a teljes épségben való kiemelését. A Garde Robe című tárlatot május 16-ig kereshetik fel az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Catherine Howardról készült kép

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár