2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

16. századi kalóz aludta örök álmát egy edinburgh-i játszótér alatt

2016. január 5. 17:01

Egy edinburgh-i általános iskola játszótere alatt fedeztek fel munkások egy kalózkodás vádjával felakasztott férfit, aki a kutatások szerint a 16-17. században élhetett. A szakértők úgy vélik, hogy az iskolához közeli vesztőhelyen lelte végzetét.

Az edinburgh-i Victoria Általános Iskola bővítési munkálatainál dolgozó szakemberek tavaly az intézményhez tartozó játszótér alatt bukkantak rá a majd’ félévezredes emberi maradványokra. A csontok kormeghatározási vizsgálatai után a régészek úgy következtettek, hogy a férfi a 16-17. században élhetett. Hayley Fisher törvényszéki kutató elkészítette az ötvenes éveiben járó bűnös arcrekonstrukcióját, adta hírül a The Guardian.

Az általános iskola a város legrégebbi oktatási intézménye, amely egészen közel fekszik a newhaveni kikötőhöz, ahol 5-6 évszázaddal ezelőtt a hajójavító műhelyben egy akasztófa állott. A kutatók úgy következtetnek, hogy a korszakban már idősnek számító férfit kalózkodás, vagy más egyéb bűncselekmények vádjával hurcolták a vesztőhelyre. Halála után pedig egy jeltelen, közel sem mély sírba temették. A szakemberek a csontok állapota és fekvése, valamint a tengerhez és a kivégzőhelyhez közeli sírhely alapján úgy vélik, a többi kalóz elrettentése végett végezték ki.

„Edinburgh tagadhatatlanul érdekes múlttal bír, és sok régészeti felfedezés különösebbnél különösebb helyeken bukkan fel. Városunk régészeinek köszönhetően napról napra jobban megértjük Newhaven örökségét” – mondta Richard Lewis, a város kultúráért felelős vezetője.

„A diákok teljesen be vannak zsongva, hogy a játszóterük alatt egy több száz éves csontváz feküdt. A régészek a feltárások után tartottak néhány különórát a gyermekeinknek, ahol bemutatták, hogyan kell tudományos módon megvizsgálni egy emberi maradványt” – mondta az iskola igazgatója, Laura Thompson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Edinburgh legrégebbi iskolája

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár